Facebook очаква ръст на приходите от реклами

Facebook Inc увери вчера инвеститорите, че дейността на социалната мрежа в областта на интернет рекламата ще продължи да генерира печалби, въпреки по-краткото време, което хората отделят на социалната мрежа, и промените, свързани с новините.

От финансовия отчет на компанията, с който разполага „Ройтерс“, става ясно, че тримесечните приходи са скочили с 47 на сто на годишна база, а ръководството на компанията по време на конферентен разговор съобщи, че вижда повече възможности да се печелят пари, въпреки че потребителите на Facebook вече отделят по-малко време за престой в социалната мрежа.

След това акциите на Facebook се понижиха с повече от 4 процента преди затваряне на търговията, когато компанията съобщи, че до края на миналата година, времето, което потребителите прекарват в социалните мрежи, е намаляло с около 50 млн. часа на ден.

Преди това в конферентния разговор ръководителите на Facebook съобщиха, че извършващите се в компанията промени ще бъдат благоприятни за бизнеса в дългосрочна преспектива, а и най-вероятно няма да нанесат много вреди в краткосрочен план.

„Искам да бъда ясен: времето, прекарано в социалните мрежи никога не е било най-важната движеща сила за нашия бизнес, за разлика от качеството на обсъждане и взаимодействие между потребителите“, каза основателят на Facebook Марк Зукърбърг.

Оптимизмът на лидерите на компанията по отношение на перспективите за развитие помогнаха бързо да бъдат възстановени загубите. Акциите поскъпнаха с 1.4 процента, до 189.50 долара за книга на извънборсовата търговия.

Главният оперативен директор на Facebook Шерил Сандберг заяви пред анализатори, че е оптимист за продажбите на реклама във Facebook и Instagram, а главният финансов директор Дейвид Уинър обясни, че средните приходи от реклама са се увеличили с 43% за последното тримесечие.

Facebook съобщи, че решението на ръководството на социалната мрежа да показва на потребителите по-малко видеоклипове доведе до отлив и потребителите вече отделят 50 милиона часа по-малко на ден. Броят на всички Facebook потребители, които са активни на дневна база в социалната мрежа, обаче са се увеличили през четвъртото тримесечие с 14 процент на годишна база и възлизат на 1.40 млрд. души, което въпреки това е по-малко от прогнозите на анализаторите, които очакваха 1,41 млрд., според разчетите на консултантската компания FactSet.

Броят на активните потребители в САЩ и Канада, посещаващи всеки ден социалната мрежа, за първи път в историята на Facebook са намалели до 184 милиона, което е с около 700 000 човека по-малко отколкото в предишното трето тримесечие.

Това обаче на практика не оказва влияние върху общите приходи на компанията, които са се увеличили с 47 процента, до 12.97 млрд. долара, превишавайки средната прогноза на анализаторите, анкетирани от „Ройтерс“, които очакваха 12.55 млрд. долара.

Нетната печалба, която се разпределя между акционерите на Facebook, е нарасна до 4,27 млрд. долара, или с 1,44 долара на акция за четвъртото тримесечие, което приключи на 31 декември, от 3,56 млрд. долара или с 1,21 долара на акция, година по-рано по същото време, инфпрмира infostock.bg.

И в заключение Facebook съобщи, че увеличава резерва за изплащане на данъка върху доходите  за 2017 г. на 2,27 млрд. долара заради промените в данъчното законодателство на САЩ.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *