Facebook планира инвестиция в Xiaomi за 1 млрд. долара?

Главният изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг обмисля мащабна инвестиция в размер на 1 млрд. долара в китайския производител на смартфони Xiaomi, пише Ройтерс.

Инвестицията, която Зукърбърг e обсъдил с ръководителя на Xiaomi Лей Дзюн по време на частна вечеря в Пекин през миналия месец, се очаква да донесе ползи и за двете компании, предаде агенцията, позовавайки се на неидентифицирани източници.

От Xiaomi отказаха да коментира, докато представители на Facebook не бяха открити за коментар.

За момента няма допълнителна информация за евентуалната инвестиция, но тя подчертава нарастващия интерес на американските технологични гиганти към Китай. Въпреки че социалната мрежа Facebook е забранена в Китай, Зукърбърг не е изоставил амбициите си за разширяване в най-многолюдната държава в света.

Очаква се инвестицията да разшири международните позиции на Xiaomi, която е топ производител в Поднебесната империя, но за момента има затруднения на някои от външните пазари. Към момента 4-годишната компания има пазарна капитализация в размер на приблизително 45 млрд. долара.

Xiaomi се радва на добри резултати напоследък – тя удвои приходите си до 12 млрд. долара миналата година. Лей иска да изгради бранд, който да е по-голям от Apple и Samsung и смята, че това може да се случи в рамките на едно десетилетие. Случващото се много прилича на успехите на Apple, а идеята на инвестициите е компанията да събере достатъчно продукти и услуги, така че клиентите да бъдат „залепени“ за Xiaomi.

Въпреки бързия растеж на продажбите компанията е изправена пред пречки за експанзия в развитите пазари заради опасения за интелектуалната собственост. Xiaomi също така е критикувана за приликите между нейните устройства и тези на Apple. Това дори накара главният дизайнер на Apple Джони Ив да обвини китайците в „дизайнерска кражба“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *