Facebook прави личните данни непробиваеми

Фейсбук обяви, че ще позволи на потребители да добавят криптирани кодове към своите профили и опция за имейли с известия, пратени в криптиран формат, пише изданието BusinessInsider.

Силното криптиране се отнася за данни, кодирани по такъв начин, че не може да се разбере от никого, който няма правилния ключ, за да го разшифрова.

Това може да помогне на интернет потребителите да опазят чувствителната им комуникация онлайн. Но някои хора смятат, че съдържа потенциален риск за сигурността, тъй като не може да бъде разшифрована от властите, дори и с разрешително за търсене.

Големи тех-компании все повече въвеждат силно криптиране в своите продукти. Тази остра позиция разочарова юристи, които се страхуват, че ще изгубят достъп до жизненоважни доказателства.

Екипът, занимаващ се със сигурността във Фейсбук, обяви, че потребителите ще могат да добавят „публични ключове“ към своите профили, за да насърчат другите да се свързват с тях чрез криптиране.

Публичните ключове са свързани с начина, по който общуват хора с най-популярните продукти за криптиране. Всеки потребител има публичен и личен ключ. Публичния се споделя свободно, докато личният се пази в тайна. Всеки може да разшифрова съобщение, като използва нечий публичен ключ, който пък може да бъде декриптиран единствено от собственика на публичния ключ, използвайки своя личен ключ.

Фейсбук позволява и потребителите да се снабдяват с имейл известия, пратени в криптиран формат. Това означава, че дори и да получите достъп до електронната поща на даден потребител, който е включил тази опция, няма да сте способни да разберете имейли от Фейсбук без неговия личен ключ.

Заедно със съобщението, Фейсбук насочва потребителите към по-детайлно обяснение на криптирането и как да го инсталират на компютрите си.

Президентът на САЩ Барак Обама не се е обявил твърдо за забрана на криптирането, но въпреки това, иска да има възможност комуникацията да се следи, когато е възможно.

Според The Hill, Обама разговаря със законотворци за обновяване на закон от 1994 г., чрез което тех-компаниите да бъдат задължени да намерят начин правителството да има достъп до данни на заподозрени.

Според експерти по сигурността обаче такъв подход е опасен, а всяка задна вратичка в криптирането може да отслаби целия продукт и да направи потребители уязвими на атаки от хакери и престъпници.

Британският премиер Дейвид Камерън пък обяви, че планира да обяви за изцяло незаконно силното криптиране.

През март директорът на Европол Роб Уейнрайт също заяви, че увеличаването на употребата на платформите за комуникация, които правораздаването не може да разшифрова, се е превърнало в може би най-големия проблем за полицията и службите за сигурност при справянето с терористичните заплахи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *