Facebook разработва методи за комуникация с мисъл

Социалната мрежа Facebook разработва методи, които позволяват хора да ползват компютри с мисълта си, без да прибягват до периферни устройства, съобщи Recode.

„Да пишеш, ползвайки единствено мисълта си, да слушаш посредством кожата си – това са някои от проектите за футуристични комуникации, които изглежда имат нещо общо с телепатията. Дали е възможно човек да пише единствено чрез мисълта си? Това изглежда нереално, но ще е възможно по-рано, отколкото се смяташе досега“, заяви Реджайна Дуган на ежегодна конференция, организирана от Facebook в Сан Хосе, Калифорния.

Тя представи проект, който цели да се четат мисли в мозъчна зона, в която се намира центърът на говора и те да бъдат превърнати в послание, без да е нужно да се говори или да се ползва клавиатура.

Facebook е създал екип от над 60 учени и инженери, специализирали се в свързани с изкуствения интелект технологии. Целта е през следващите две години да бъде разработена система, която може чрез мисълта да запише на компютър 100 думи в минута, без да ползва каквито и да било елементи, имплантирани в човешкото тяло, информира infostock.bg. Скоростта ще е 5 пъти по-голяма в сравнение с времето, което днес е необходимо за изписването им върху тактилния екран на смартфон.

В компанията разглеждат възможността с помощта на специални датчици да се следи активността на центрове на говора в мозъка, съхраняващи мълчание, и да се предава информацията на компютър. По думите на сътрудничката на корпорацията въпросната система позволява да се пишат до 8 думи в минута.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *