Fitch потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България ‘BBB-‘ в чуждестранна и местна валута, със стабилна перспектива.

 

Потвърдени са и таванът за рейтинг на страната ‘ВВВ+’, както и краткосрочният кредитен рейтинг в чуждестранна валута ‘F3′, съобщават от Министерството на финансите. Малко по-рано и от S&P потвърдиха рейтинга на страната ни.

В положително отношение рейтингът е подкрепен от доброто състояние на публичните финанси и от благоприятното развитие при външните финанси на България. Като ограничаващ фактор при оценката се посочва нестабилната политическа перспектива, пораждаща риск от блокиране на структурните реформи.

Тези реформи са необходими за ускоряването на дългосрочния потенциален растеж на икономиката и за достигане равнището на брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението при страните с по-висок кредитен рейтинг.

Агенцията припомня оставката на премиера Бойко Борисов, подадена в средата на ноември. От 2009 година насам страната е управлявана от пет правителства, допълва още Fitch в мотивите към решението си.

Засега не е ясно дали ще има промяна в изборната система, нито и дали ще има ревизия на бюджета за 2017 година. Той беше приет само преди ден, но корекции са възможни след предсрочните парламентарни избори, които се очертават през пролетта на 2017 година.

Въпреки това Fitch ревизира прогнозата си за среден реален растеж на БВП от 2,8% за периода 2017-2018 г., спрямо 2,4% очаквани преди шест месеца, пише investor.bg. По-високият растеж, над текущия среден темп от 1,8% за последните пет години, предполага по-бърза конвергенция в дохода на глава от населението към страните, които са оценени с по-висок кредитен рейтинг.

България обаче се определя като страна с висока волатилност на БВП и е изправена пред структурни предизвикателства, които да осигурят устойчив по-висок процент на ръст в средносрочен план.

Изпълнението на бюджета е благоприятно за 2016 г. и от агенцията прогнозират дефицит от 0.9% на начислена основа, вместо първоначално планирания дефицит от 1,9%.

Рейтингът на страната е подкрепен и от положителното развитие на външните финанси. продължаващия излишък по текущата сметка през последните години и високото равнище на международните валутни резерви осигуряват стабилност на валутния борд.

Fitch посочват факторите, които индивидуално или колективно биха предизвикали повишаване на оценката за рейтинга. Това са по-силен потенциален растеж на БВП и ускоряване на процеса на конвергенция; продължаващо подобряване във външните финанси на страната; фискална консолидация, която поддържа стабилността на публичните финанси.

Според агенцията, основните рискови фактори, които индивидуално или колективно могат да предизвикат негативни действия по рейтинга, са материализиране на условните задължения на държавата, свързани с държавните предприятия и/или банковия сектор и по-висок бюджетен дефицит, който ще се отрази в бързо нарастване на публичния дълг.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *