Ford става изцяло електрическа марка в Европа

Ако все още има скептици относно бъдещето на автомобила, на тяхното внимание представяме поредното доказателство, че то ще е под високо напрежение.

Резултат с изображение за „електрически форд“

Започваме първо с плановете на Ford, тъй като това е масова марка. Компанията иска до 2030 г. да предлага само електрически автомобили в Европа, като тази трансформация ще започне с инвестиция от $1 млрд. в завода и главния офис в Кьолн, Германия. Целта е до 2026 г. всички пътнически модели да са способни на движение с нулеви вредни емисии, като тук се включват плъг-ин хибриди и електромобили, а до 2030 г. всички модели в Европа да са изцяло електрически, информира vesti.bg.

До 2024 г. лекотоварната гама на марката на Стария континент ще плъг-ин хибридна или електрическа, а до 2030 г. всички модели ще са електрически.

Резултат с изображение за „електрически форд“

Инвестицията от $1 млрд. ще създаде Ford Cologne Electrification Center, в който през 2023 г. ще започне производството на първия изцяло електрически модел на Ford за Европа. Той ще е и първият, който ще стъпва на модулната платформа MEB на VW Group, върху която са построени VW ID.3, ID.4, а следват и още много други. Ford добавя, че има потенциал за втори EV в новия център, но още е рано за подробности.

Резултат с изображение за „електрически форд“

Още по-любопитна е новината, че Jaguar ще се преобразува в изцяло електрически луксозен бранд. Jaguar и Land Rover ще предлагат чиста електрическа мощност за всеки един модел до 2030 г. По това време, освен 100% от продажбите на Jaguar, се очаква и около 60% от продадените Land Rover автомобили да бъдат оборудвани с двигатели, които не отделят вредни емисии. През следващите 5 години Land Rover ще представи шест изцяло електрически модела, като първият такъв ще дойде през 2024 г.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *