Freddie, Fannie и AIG също спечелиха от подема

Акциите на Fannie Mae, Freddie Mac и AIG – трите финансови институции, погълнати от американското правителство в разгара на кризата миналата година, скочиха през изминалите три седмици и се превърнаха в най-бързо поскъпващите книжа на Нюйоркската фондова борса от началото на август.
Застрахователният конгломерат AIG, който за малко не се срина през септември, е с ръст на акциите от 150% за периода след 3 август. Управляваните от държавата кредитори Fannie и Freddie регистрираха скок от близо 250%. „Тези акции направо избухнаха напоследък“, казва Андрю Уилкинсън от Interactive Brokers.
Комбинацията от циркулиращи слухове, създадения импулс и ниската цена доведе до драстичния скок, повдигнал въпроси сред анализаторите. Те отбелязват, че правителството, което държи старши привилегировани акции в трите компании, ще получи дивиденти и плащания по главницата преди притежателите на обикновени акции. В случая с Fannie и Freddie размерът на задълженията към държавата редуцира до минимум вероятността обикновените акционери да отчетат ръст на печалбата си в близко бъдеще. „Размерът на движението в цените изненада много хора“, казва Джо Кинахан от Thinkorswim.
Покачването при Fannie и Freddie се дължи донякъде на стабилизацията в американския жилищен пазар напоследък и спекулациите, че Белият дом ще удължи данъчния кредит за хора, които си купуват дом за първи път.
Търговията бе подпомогната и от авторитетен анализ върху дългосрочния потенциал на двата кредитора за печалби, изготвен от Джон Хемптън от хедж фонда Bronte Capital, инвестиращ в привилегировани акции на двете компании.
Покачването притисна занимаващите се с къси продажби, които залагат на спад в акциите на трите финансови институции. Тези трейдъри бяха принудени да купят дялове, за да затворят позициите и да минимизират загубите. В резултат търговията бе необичайно оживена.
По време на една сесия миналата седмица почти всички публично достъпни акции на AIG смениха собственика си. Това е сериозна активност на дневната търговия – дадени позиции се откриват и закриват в рамките на един ден. Акциите на AIG вървяха около $33,64, след като върхът им бе почти $1500, а тези на Fannie и Freddie са близо до $2 при пик от $66 през 2007 г.

Киран Стейси
Саския Шолтс

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *