FT: Правителствата източват банките

Данъкът върху дейността на банките, който бе въведен в редица европейски държави, може да струва на финансовите институции до 25 процента от годишната им печалба, съобщава германското издание на вестник „Financial Times“.
Според данни на изданието най-силно би била засегната френската банка Credit Agricole, която би платила на властите в различни страни данъци, равняващи се на 24 процента от печалбата й за 2009 година, ако данъците вече бяха влезли в сила.
Холандската финансова компания ING би трябвало да плати 21 процента, а датската Danske Bank – 15 процента.
Британската HSBC и германската Deutsche Bank са в добра позиция, тъй като би трябвало да платят данъци, равняващи се едва на 3 процента от годишната им печалба.
Данните са изведени от доклад на Европейския съюз, изготвен за последното заседание на Европейския съвет през декември 2010 година. От началото на 2011 година редица страни въведоха нови данъци или такси за кредитните институции, за да покрият поне част от разходите за справяне с последиците на финансовата криза или да „напълнят“ спасителния фонд, който би трябвало да предоставя финансова помощ при нови случаи на дисбаланси в банковия сектор.
Само през 2008 г. и 2009 г. страните от ЕС трябваше да отпуснат за спасяване на банките гаранции, равняващи се на 13 процента от общия им брутен вътрешен продукт (БВП), припомня „Financial Times“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *