FT: Предизборни игри стоят зад референдума в България

 
Предвижда се референдумът да се проведе през януари следващата година, близо година след решението на управляващите да се откажат от проекта за изграждане на АЕЦ „Белене“. В него България вече е инвестирала 1,4 млрд. лв.
Проектът „Белене“ е една от най-продължителните саги в българската политика, като идеята за него се заражда още по време на комунизма – през 70-те години на миналия век. Изграждането на централата стартира през 80-те, но няма особено развитие до 2008 г. Тогава управляващата коалиция, доминирана от Българската социалистическа партия, сключва договор за изграждането на централата с мощност 2000 MW с Атомстройекспорт, дъщерна компания на руската Росатом, припомня FT.
Решението за референдума дойде, след като опозицията събра близо 545 000 валидни подписа по въпроса за Белене.
Интересното е, че с гласувания от правителството въпрос за референдума не се прави никаква препратка към Белене, а се пита само за „изграждането на нова ядрена централа“.
Според експерти това може да означава и добавянето на нови реактори към АЕЦ „Козлодуй“.
Има и голяма вероятност референдумът да се окаже невалиден, тъй като е необходимо да гласуват поне 60% от имащите право на глас. Дори да се постигне висока активност на референдума обаче, правителството не се обвързва с никакъв срок за изграждането на нова централа.
Анализаторите смятат, че референдумът трябва да се разглежда в контекста на предстоящите избори, на които ГЕРБ ще се конкурира основно с очевидно възстановяващата се БСП.
С идеята за референдума социалистите увеличават подкрепата си и в същото време поставят фокуса върху нерешителните действия на правителството, не само по отношение на Белене.
С махането на АЕЦ „Белене“ от въпроса за референдума пък ГЕРБ целят да се покажат като партия, която подкрепя развитието на ядрената енергетика и в същото време – ако допитването до гражданите се окаже валидно, си оставя вратичка за развитие на АЕЦ „Козлодуй“ на следващ етап.
От една страна, БСП настройва хората срещу ГЕРБ заради пропадането на проекта „Белене“. От друга – ГЕРБ обръщат въпроса така, че да е удобен на тях, обяснява Даниел Смилов от Центъра за либерални стратегии.
Така референдумът не е съвсем безсмислен – поне за българските политици, пише още FT.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *