General Motors отново се цели в първото място в света на автомобилите

Компанията отчете повече приходи, отколкото прогнозираха анализаторите за третото тримесечие. Тя увеличи производството, за да се справи с по-голямото търсене.
Печалбата беше в размер на 1,73 млрд. долара или 1,03 долара за акция. Продажбите на компанията нараснаха със 7,8% в сравнение с година по-рано, когато бяха 36,7 млрд. долара. General Motors също така отчете ръст на годишна база от 15% на продадените автомобили в САЩ през третото тримесечие на тази година. С това компанията надминава общия ръст на продажбите в индустрията, който е в размер на 10%. Пазарният дял на компанията се е увеличил с 0,8% на годишна база – от 19% през октомври 2010 година до 19,8% през миналия месец.
Американската корпорация, базирана в Детройт, увеличи мащаба на продукцията си в Северна Америка. Причината за промяната е ръстът от 15% в доставките за САЩ през третото тримесечие на тази година в сравнение със същия период на миналата година. Компанията също така повиши цената на автомобилите заради високите разходи за консумативи и инженеринг. Това се случи на фона на общо покачване на търсенето на автомобили, което е най-печелившият пазар на General Motors.
Според данните на Bloomberg продажбите на американската компания по целия свят са се покачили до 6,79 млн. автомобила от началото на годината до 30 септември. General Motors изпреварва по ръст на продажбите Volkswagen и Toyota, които са продали съответно 6,16 млн. и 5,77 млн. возила. Toyota загуби от пазарния си дял след земетресението на 11 март в Япония и последвалото го цунами.
General Motors има 2,19 млрд. долара брутна печалба само в Северна Америка. Тази сума представлява увеличение в размер на 3,3% в сравнение с печалбата година по-рано. Някои анализатори, между които RBC Capital’s Seth Weber и Citigroup’s Italy Michaeli, очакваха спад на доходите от пазара в Северна Америка в размер на 500 млн. долара.
В Европа американската компания има за цел да отчете печалба за годината, което не се е случвало през последното десетилетие. Дотук General Motors има брутна загуба за годината в размер на 292 млн. евро. Автомобилната компания вече не се надява да постигне целта си дори когато става въпрос за печалба след данъци и такси.
Международните операции, които включват продажбите в Китай, са отчели печалби на стойност 365 млн. долара. Същевременно компанията е отчела загуби в размер на 44 млн. долара в Южна Америка.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *