Glencore: показно IPO по време на криза

Това съобщава неназован източник, участващ в процедурата, цитиран от агенция Ройтерс. За отбелязване е и обстоятелството, че това се случва още в първия ден, в който играчите могат да подават поръчки за участие в най-голямото IPO в историята.
Интересът към компанията е обясним с голямата й тежест в глобалната търговия със суровини, с фактът, че за пръв път инвеститорите могат да купят нейни акции и не на последно място с директното спускане на компанията в състава на водещия индекс на фондовата борса в Лондон FTSE 100.
Акциите, които швейцарците от Gencore пускат на борсите в Лондон и Хонконг, целят набирането на $ 7.9 млрд. от издадената емисия нови акции и допълнителни $ 2.1 млрд. от вторичното предлагане на вече съществуващи акции. Мотивите, с които се извършва това предлагане, са свързани с необходимостта от свеж капитал за сключването на планирани сделки на глобалния пазар на суровини.
Още преди да бъде отворена процедурата за записване на акции от предлаганата емисия, Glencore сключи договор с ключови инвеститори, които придобиха правото върху 31% от предлаганите книжа. Най-големият от тях е от Абу Даби, който предложи $ 850 млн., пбланирайки да увеличи експозицията си с още $ 150 млн.

Финанси

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *