Gmail стана на 15 години

Електронната поща Gmail на технологичния гигант Google беше официално пусната на 1 април 2004 г. и оттогава се превърна в една от най-популярните сред онлайн потребителите по света, пише TechCrunch.Gmail става на 15 години.

Снимка: Flickr

В чест на празника, от Google решиха да обявят няколко нови и полезни функционалности, включително възможност за планиране на имейли и подобрения в Smart Compose. Така в Gmail съобщенията вече може да се планират. Идеята на насрочването е писмата да пристигат в по-удачен момент – човек спокойно може да напише имейла посред нощ, но получаването му да бъде забавено до сутринта например.

Функцията Smart Compose, която се опитва да автоматично да довърши писмата на потребителя, докато той все още пише, сега ще може да се адаптира към начина на добавяне на поздрави в края на имейлите. Благодарение на внедрения изкуствен интелект опцията ще се учи кога човек предпочита да започне с „Хей“, „Привет“, „Здравейте“.Gmail става на 15 години.

Smart Compose вече ще е достъпна в Andorid и отделно от телефоните на Google – Pixel 3. Скоро се очаква да бъде пусната и за iOS. Засега работи на френски, италиански, португалски и испански.

Gmail има около 1.5 млрд. активни потребители месечно. Чрез Gmail се осъществява лесна връзка с календара, споделяне и редактиране на документи и още много други възможности.

Първоначално потребителите виждаха Gmail като голям скок в неизвестното. Съоснователят на Google Лари Пейдж коментира, че това е било риск, защото по това време компанията се е възприемала само като търсачка.

През 2004 г. повечето имейл услуги предоставяха около 10МВ безплатно пространство на потребителите. Gmail предложи 1000МВ. До услугата можеше да се стигне само с покани, като всеки потребител получаваше определен брой покани. Постепенно Gmail започна да увеличава допълнително капацитета си, за да не се налага на потребителите да трият имейли, за да освобождават място.

С годините Gmail се развиваше все повече и добавяше чат, въведе функционалността поредиците имейли да се оформят като разговор един след друг. Направи прикачването на файлове по-лесно. Изкуствен интелект „чете“ писмата и предлага готови отговори или фрази за по-бързото писане на отговор, информира infostock.bg.

В края на март тази година Gmail въведе и т.нар. „динамични имейли“, които функционират като интерактивни уеб страници. Ходът е сигнал, че комуникацията в електронна поща също ще се развива на фона на конкурентни приложения.

Това означава, че Gmail става по-интерактивна, като човек например ще може да отговаря на анкети от услуги като Doodle директно от имейла, вместо да отваря връзка към отделен уебсайт. Ако получава писма от Pinterest с актуалните теми в услугата, електронната поща ще може автоматично да се обновява, така че информацията да остане актуална.

Партньори в първоначалното обновяване на Google са Doodle, Pinterest, Booking.com и някои други. От компанията обаче не казват нищо за това дали самите потребители ще могат да създават динамични имейли.

Собственият продукт на гиганта – Google Docs, ще започне да работи с новия формат по подразбиране. Така например, при споменаване в споделен документ, човек ще може да реагира директно, а Gmail ще актуализира своевременно коментарите.

Google за първи път обяви, че работи по динамичните имейли (още наречени Ускорени мобилни страници, AMP) през миналата година. В блога си сега компанията каза, че новият формат ще започне стартира за уеб от вторник, а за мобилната версия на е-пощата „скоро“. Корпоративните акунти, използващи продукта G Suite, ще могат да поискт от администраторите да включат функционалността в рамките на „следващите няколко дни“.

AMP имейлите се поддържат и от други популярни пощенски услуги като Yahoo Mail, Outlook.com и Mail.Ru. Всички такива, които се изпращат до приложение, което не поддържа формата, просто ще изглеждат като традиционно съобщение.

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *