Goldman: Приказките за крах на еврото са глупави

Твърденията, че еврото е обречено, и предсказването на крах на единната валута са „доста глупави“, смята главният икономист на американската банка Goldman Sachs Джим О’Нийл. Поради тази причина според него еврото се приготвя за скок и връщане на загубени позиции.
През последните две седмици поведението на еврото изглежда като „истински тест на това дали европейският валутен съюз ще оцелее“, посочва О’Нийл. Политиците обаче няма да оставят единната валута да изчезне, което крие предпоставки за отскок на еврото.
В Европа има някои сериозни риска, свързани с дълговете, но „притежаването на голям дълг не може да е предвестник на нищо, то е просто факт“, обяснява специалистът, цитиран от CNBC. Причината за това е, че страни с доста дългове продължават да се ползват с доверието на инвеститорите, а такива с относително по-ниска задлъжнялост са подложени на натиск.
По отношение на разрешаването на дълговите кризи в развитите страни О’Нийл препоръчва да се разгледа поведението на Канада. Според него тази страна е блестящ пример за това как може да се избяга от дълговата спирала.
„Най-лесно е да се каже, че всяка развита страна има проблеми, а Канада – няма. Страната обаче имаше своите сериозни трудности с дълга, но показа, че може да реализира структурни реформи по отношение на предлагането“, смята О’Нийл.
„Канада е блестящ пример за останалата част от света за начина, по който избяга от рецесията“, категоричен е анализаторът. Тя е предотвратила по-сериозни проблеми чрез ограничаване на ливъриджа, защита на потребителите и липсата на прекомерна дерегулация във финансовия сектор, пояснява той.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *