Goldman Sachs допуска, че през юли Украйна може да обяви неплатежоспособност

Украйна се изправя пред криза на платежоспособността и на ликвидността, като най-вероятно ще пропусне плащане по облигациите си още следващия месец и ще обяви фалит, считат от Goldman Sachs Group Inc., цитирани от Bloomberg.

В следващите седмици правителството едва ли ще изглади разногласията с кредиторите относно погасителния план и най-вероятно ще издаде мораториум, преди да пропусне купоновото плащане на 24 юли, посочва анализаторът Андрю Матъни.

Украйна поиска кредиторите да отпишат 40% от главницата и да приемат нови облигации, които да са обвързани с бъдещото представяне на икономиката по силата на погасителния план.

„Украйна няма да плати купона на 24 юли и в резултат на това ще изпадне в неплатежоспособност“, посочва Матъни в основния си сценарий.

Финансовият министър Натали Яреско възнамерява да се срещне с инвеститори във Вашингтон следващата седмица, тъй като оценява потенциалната опасност от фалит спрямо ценния достъп до глобалните капиталови пазари. След три месеца на преговори кредиторите, които притежават около 9 млрд. долара украински дълг, деноминиран в чужди валути, до този момент се противопоставят на условията, поставени от Киев.

Група кредитори, водена от Franklin Templeton, повтори, че предложението, което се базира на удължаване на срочността и намаляване на купоните с цел Украйна да спести 16 млрд. долара за 4 години, е най-добрият ход, за да се върви напред.

Franklin Templeton е най-големият кредитор на страната, като след него е Русия, която заяви, че няма да предоговаря условията по 3-милиардните еврооблигации с падеж през декември, които бяха закупени по време на режима на бившия президент Виктор Янукович преди да бъде свален от власт през февруари 2014 г.

Матъни от Goldman посочва, че предложението на Украйна за издаване на финансови инструменти, обвързани с брутния вътрешен продукт, ще позволи на облигационерите да извлекат печалба, когато икономическите индикатори са по-добри от очакваното. Това може да накара двете страни да обмислят различните си възгледи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *