Goldman Sachs иска да се издължи на правителството през април

Американският банков холдинг Goldman Sachs възнамерява да върне на правителството своя дълг от 10 млрд. долара колкото се може по-скоро, предаде агенция Associated Press.
В края на октомври миналата година правителството на САЩ изкупи преференциални акции на Goldman Sachs на обща стойност 10 млрд. долара, в рамките на програмата за отстраняване на проблемните активи на финансовите институции.
Финансовият гигант може да се издължи още през април, което е много по-скоро от първоначално обявения срок за връщане на дълга до края на годината. Инвеститорите в Goldman Sachs са взели решението единодушно, но преди да се погаси дълга е необходимо разрешението на регулаторните органи в САЩ.
Изпълнителният директор на финансовата група Лойд Бланкфейн заяви в интервю пред вестник Wall Street Journal, че не очаква големите финансови институции да получат разрешение да погасят дълга си, преди да бъдат подложени на т.н. „тестове за устойчивост“.
Тестове ще бъдат приложени на всички големи банки в САЩ до края на април, за да може правителството да определи какви са техните капиталови нужди и възможности за оцеляване, в случай че икономическите условия се влошат допълнително.
Goldman Sachs е една от първите финансови институции в САЩ, които получиха средства от Финансовото министерство в рамките на програмата за изкупуване на корпоративни ценни книжа.
Решението на ръководството да върне дългa е продиктувано от факта, че Goldman Sachs не се нуждае от тези средства. От края на ноември месец миналата година досега Goldman Sachs разполага с повече от 100 млрд. долара в брой.
Goldman Sachs може да използва част от тази сума за закупуването на подразделението за управление на активи на британската финансова компания Barclays iShares. Други заинтересовани от покупката страни са частният инвестиционен фонд Bain Capital, както и консорциумът, оглавен от американската инвестиционна компания Hellman & Friedman. Наддаването за акциите на iShares може да достигне до 6,5 млрд. долара.
Цената на акциите на Goldman Sachs се понижи с 1,33 долара до 110,60 долара в края на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *