Goldman Sachs очаква свиване на БВП на Китай с 9%

Goldman Sachs намали драматично оценката си за брутния вътрешен продукт на Китай през първото тримесечие до негово свиване с цели 9,0% на годишна база спрямо предходна прогноза за растеж от 2,5%, позовавайки се на „поразително слабите“ икономически данни през януари и февруари.Goldman Sachs очаква свиване на БВП на Китай с 9%.

Китайското фабрично производство се срина през първите два месеца на годината с най-рязкото темпо от три десетилетия насам (спад с 13,5%), докато продажбите на дребно се сринаха с 20,5%, тъй като пандемията от коронавирус навреди сериозно на втората по големина икономика в света,информира bnr.bg.

Резултат с изображение за „китай и коронавирус“

С бързото разпространение на заразния патоген в останалите страни по света, се очаква значително забавяне на икономическия растеж извън Китай през второто тримесечие на годината, което предполага, че всяко едно възстановяване на китайската икономическа активност вероятно ще бъде ограничено, написа Goldman Sachs.

Банката заяви, че не очаква БВП на Китай да се върне към тренда си от преди вирусната епидемия поне до третото тримесечие.Goldman Sachs очаква свиване на БВП на Китай с 9%.

За цялата настоящата година банката прогнозира, че китайската икономика ще нарасне с едва 3% спрямо предишна оценка за експанзия от 5,5%.

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *