Goldman Sachs ще плати $ 3 млрд. за корупционен скандал с обществени фондове

Goldman Sachs се съгласи да плати близо 3 млрд. долара (2,3 млрд. паунда), за да сложи край на разследването за ролята му в корупционния скандал  1Malaysia Development Bhd (1MDB) .

Малайзийското дъщерно дружество на банката също призна пред съда в САЩ, че е платило подкупи за повече от 1 млрд. долара, за да спечели работа за набиране на пари за държавния фонд на Малайзия. Американски служители заявиха, че рекордното споразумение отразява „централната“ роля на Goldman в „масивна корупционна схема“. Голдман призна, че е паднал „кратък“, наричайки го „институционален провал“. Като цяло инвестиционната банка трябва да плати около 5 млрд. Долара санкции – около две трети от печалбите си за 2019 г. – на регулаторните органи по света, включително в Обединеното кралство, за разрешаване на дела, които сериозно накърняват репутацията на фирмата. Съветът на Goldman също заяви, че ще възстанови или задържи 174 млн. Долара компенсация, присъдена на ръководители, включително пенсионирания бос Лойд Бланкфайн, под чийто надзор се е случил скандалът. „Бордът разглежда въпроса с 1MDB като институционален провал, несъвместим с високите очаквания, които има за фирмата,“ се казва в изявление.

Какъв беше скандалът с 1MDB? Схемата 1MDB беше глобална мрежа от измами и корупция, при която милиарди долари, привидно събрани за проекти за обществено развитие в Малайзия, вместо това попаднаха в частни джобове, включително тези на бившия премиер на страната Наджиб Разак. Властите в Азия, САЩ и Европа прекарват години в проследяване на пари и активи, платени с пари, откраднати от малайзийския фонд, включително имущество, бижута и изкуство.

При обявяването на споразумението в четвъртък служители на Министерството на правосъдието на САЩ заявиха, че Goldman Sachs е разрешил схема, която е причинила „значителни вреди“. „Тази вреда беше понесена главно и на първо място от хората в Малайзия, които видяха фонд, създаден в тяхна полза … вместо това той се превърна в касичка за корумпирани държавни служители и техните приятели“, каза Брайън Рабит, и.д. помощник-прокурор на наказателното отделение на Министерството на правосъдието. През юли Наджиб бе признат за виновен в Малайзия по всичките седем точки по първия от няколкото процеса за корупция с много милиони долари и осъден на 12 години затвор. Той не се призна за невинен по обвиненията в престъпление за доверие, пране на пари и злоупотреба с власт и обжалва решението.

Проучванията на Goldman Sachs се съсредоточиха върху помощта му за набиране на 6,5 млрд. долара през 2012 и 2013 г. за фонда, официално известен като 1Malaysia Development Bhd (1MDB) и според официалните власти компанията е спечелила над 600 млн. долара. Голдман отдавна подозираше в измама служители, твърдейки, че няма представа, че парите, за които е помогнал, ще бъдат отклонени от планираните проекти за развитие в Малайзия. Но в четвъртък банката призна, че нейното малайзийско подразделение „съзнателно и с желание“ е плащало подкупи на чуждестранни служители и че е пренебрегнало „червените знамена“, които би трябвало да алармират по-високи служители за проблеми със сделката.

Goldman Sachs се съгласи се да върне 600 млн. долара на Малайзия и да плати около 2,3 млрд. долара на регулаторните органи в САЩ, Великобритания, Хонконг и Сингапур. Споразумението със САЩ обвинява  компанията-майка в нарушения и подкупи, но властите се съгласиха да отложат наказателното преследване. Този ход позволява на Goldman да избегне наказателна присъда, черна марка, която би принудила някои клиенти да прекратят работата си с фонда. По-рано един бивш партньор на Goldman Sachs, Тим Лайснер, се призна за виновен в САЩ за заговор за пране на пари и нарушаване на чуждестранните закони за подкупи. Друг изпълнителен директор очаква съдебен процес за престъпления, свързани с подкупи от чужбина. „Трябва да признаем къде нашата фирма е пропаднала“, каза главният изпълнителен директор Дейвид Соломон. „Въпреки че много добри хора работеха по тези транзакции и се опитваха да направят правилното нещо, ние признаваме, че не сме се обърнали адекватно към „червените знамена“ и сме не сме разгледали внимателно представителствата на определени членове на екипа по сделката … толкова ефективно, колкото би трябвало.“

Преди три месеца Goldman Sachs постигна споразумение с правителството на Малайзия за 3,9 млрд. долара за ролята му в корупционния скандал. Споразумението включва изплащане на суми в размер на 2,5 млрд. долара от Goldman, докато инвестиционната банка заяви, че ще гарантира, че правителството ще получи най-малко 1,4 млрд. долара от парите, възстановени от схемата. Сделката допусна обвиненията в Малайзия, че Goldman е подвел инвеститорите. Регулаторите от Хонконг в четвъртък заявиха, че трябва да получат 350 млн. долара глоби. Goldman също се е съгласил да плати 126 милиона долара санкции във Великобритания и 122 милиона долара санкции в Сингапур.

Мит РЪСЕЛ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *