Google погледна и към големите градове

Американският тeхнологичен концерн Google проявява сериозен интерес към поредната пазарна ниша – големите градове. Според компанията тя има какво да предложи, за да подобри живота в тях.
В тази връзка и изпълнителният директор на Google Лари Пейдж обяви стартирането на Sidewalk Labs – компания за градски иновации, която ще се стреми към подобряване на условията за живот в големия град чрез използване на различни технологии, предаде TheVerge.

По думите на самия Пейдж новата компания „ще разработва и развива градски технологии, чиято задача е да се справят с проблеми като високите разходи за живот, транспорта и консумацията на енергия“. Начело на Sidewalk Labs ще бъде Дан Доктороф, бивш изпълнителен директор на Bloomberg и заместник-кмет по икономическата дейност на Ню Йорк.

„Към 2050 г. градското население на света ще се удвои и това ще доведе до изострянето на множество проблеми, сред които такива, свързани с околната среда и общественото здраве. В същото време, иновациите в технологиите могат да бъдат използвани за проектирането на по-ефективни и устойчиви градски райони“, пише на сайта на Sidewalk Labs.

Компанията ще следва модела на здравната Calico, която бе основана също от Googlе. Тя ще търси нов лидер, който да има опит в дадена дейност и ще използва огромните ресурси на Googlе, за да работи по най-различни иновативни и дори авангардни идеи.

Sidewalk Labs ще е напълно самостоятелна, като няма да е част от общата структура на гиганта. Нейната дейност е дългосрочна и по думите на Пейдж не бива да се очакват конкретни продукти и услуги в скоро време.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *