Google пусна най-големия соларен парк в света

Когато търсите нещо в Google, вашата заявка преминава през интернет пространството, достига до сървър, обработва се и за микросекунди се връща при вас. Ще бъдете изненадани от това колко много енергия се изразходва за този процес, пише CNBC.

През последното тримесечие Google похарчи 2,25 млрд. долара за създаването на център за съхранение на данни и за изграждане на инфраструктура – сферите, в които компанията прави най-големите си разходи. Това е една от причините интернет гигантът агресивно да се насочва към соларните панели, вятъра и други алтернативни източници на енергия, за да захранва своите центрове за данни и сървъри, разположени по целия свят.

Ако попитате директорите на Google,Apple,Facebookили на Microsoft, всички ще ви кажат, че са огромни консуматори на енергия. И това е причината, поради която гигантите в Силиконовата долина се надпреварват кой да бъде лидер и при възобновяемите и екологично чисти енергийни източници.

Но според анализаторите повече от всяка друга компания Google напредва в т.нар. пропаганда за чиста енергия. Технологичният гигант е извършил инвестиции за повече от 1 млрд. долара за построяването на 15 вятърни и слънчеви парка.

„Инвестирахме повече от милиард долара в 15 проекта, които имат капацитета да произведат енергия за 2 гигавата навсякъде по света, най-вече в САЩ“, споделя директорът на Google с ресор енергетика и устойчиво развитие Рик Нийдъм.

В четвъртък една от соларните инвестиции на базираната в Маунтин Вю, щата Калифорния, интернет търсачка започна своята дейност. Компанията и още няколко от нейните партньори пуснаха в действие най-големия соларен проект в света. Електроцентралата Ivanpah се намира в близост до границата между щатите Калифорния и Невада. Паркът се състои от 347 хил. слънчеви панела, които произвеждат енергия за 392 мегавата. Чистата енергия от Ivanpah може да захранва повече от 140 хил. домакинства.

И докато Google не е единствената сред топ технологичните компании в Силиконовата долина, които използват алтернативните източници на енергия, то никоя друга компания не се интересува толкова много от слънцето и вятъра, чрез които да задвижва своите вътрешни операции и заради които да прави значителни по размер инвестиции.

„Факт е, че всички тези неща, произвеждащи енергия за нас, като инвестираме в енергийни централи, възобновяеми енергийни източници, имат бизнес логика. Те са от значение за нас като компания, която трябва да го прави. Ние разчитаме на енергията на нашия бизнес“, добавя още Нийдъм.

И въпреки че критиците на Google понякога казват, че не разбират защо компанията влага толкова много средства и ресурси за алтернативните енергийни източници, то някои анализатори смятат, че това е хитър начин за поглед в бъдещето.

Още по темата

Как Google подчини Samsung два пъти, използвайки Motorola?

Европейският съюз разследва Google за злоупотреби

Атаката на Samsung срещу Google и Apple е като пясъчна кула

Google променя търсачката си в Европа под натиска на ЕК

„Като цяло мисля, че Google определено мисли напред. Определено се опитват да отправят посланието, че са чувствителни на тема околна среда“, казва старши анализаторът в Macquarie Securities Бен Шахтер. „Също така Google казва на акционерите си, че мисли за разходите и за ползите от използването на подобни източници.“

Енергийна стратегия на Google е амбициозна, но компанията все още трябва да измине дълъг път преди всички нейни операции да се подхранват от възобновяеми енергийни източници. Според Нийдъм в момента около 34% от операциите на Google се захранват от възобновяема енергия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *