Google Maps предлага пътуване в миналото

Нова функция на картографската услуга Google Maps ще позволи на потребителите да „пътуват” във времето. Засега само назад – до 2007 година, гледайки стари снимки, направени за Maps.

„От днес можете да пътувате към миналото, за да видите как местата са се променили през годините, изследвайки Street View изображения в Google Maps за десктопи”, пишеGoogle.

„Събрали сме исторически изображения от колекциите на Street View, датиращи до 2007 г., за да създадем тази цифрова капсула на времето”, допълват от интернет компанията.

Връщането назад във времето е ограничено само до 2007 година, но все пак е интересно да се види как са се променили градовете, откакто Google се занимава с картографиране на света.

Новата функция не е достъпна за всяко място по света, но там, където това е възможно, се появява икона на часовник в горната лява част на изображението в Street View. Кликвайки върху часовника, потребителят получава възможност да движи плъзгача през годините и да избере умалено изображение (thumbnail), за да види същото място и в други години.

Сега със Street View можете да видите растежа на забележителности от самото им начало – като „Кулата на свободата” в Ню Йорк или „Стадиона на световната купа 2014” във Форталеза, Бразилия.

Тази атрактивна функция може да служи и като цифров график на най-новата история, например да видим как вървят възстановителните работи след опустошителното земетресение и цунами през 2011 г. в Япония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *