GS: Златото може да поскъпне до 2 300 долара

Нюйоркската инвестиционна банка Goldman Sachs повишава ценовия си таргет за златото, докато предупреди за рисковете пред щатския долар.

Снимка: iStock

В писмо към клиентите си във вторник банката потвърди позицията си, че златото е „валута на последна инстанция“ на фона на несигурните икономически условия, повишавайки ценовата си цел за злато до 2 300 долара за унция след скок до рекордни нива в началото на тази седмица, информира infostock.bg.

Банката обвърза цената на метала с „потенциална промяна на политиката на Фед към инфлационни пристратрия на фона на нарастващото геополитическо напрежение, повишена вътрешнополитическа и социална несигурност в САЩ и втора вълна от инфекция, свързана с Covid-19“.

„В съчетание с рекордното ниво на натрупване на дълг от правителството на САЩ започнаха да се появяват истински опасения относно стабилността на щатския долар като резервна валута“, казват още анализаторите на банката.

Време ли е да купуваме злато? Рекордно ниски цени, тенденции и ...

Настоящата макро среда може да повлияе на статута на долара като световна резервна валута, според Goldman. Всъщност банката заяви, че рискът от обезценяване нараства в резултат на нарастващия дълг, натрупан от политиците, които се борят с икономическото въздействие на Covid-19. Комбинацията от риск от обезценяване и натрупване на дълг „сее семената за бъдещ инфлационен риск“.

„Златото е валута от последна инстанция, особено в среда като настоящата, в която правителствата деактивират валутните си резерви и изтласкват реалните лихви към най-ниските нива“, казаха от банката. „С повече страни с отрицателни реални лихвени проценти в световен мащаб, отново повтаряме нашата дълга препоръка за златото от март.“

От началото на годината до момента златото е натрупало повече от 27% и в момента се търгува при нива от близо 1 950 долара за унция.

Фалшиво злато залива пазара, как да го разпознаем - България ...

ETF-те

Златните ETF-и остават един от най-добрите начини за инвеститорите, като застрахователни дружества и пенсионни фондове да разпределят капитала си в този обект на сигурно убежище.

С намаляването на лихвите до нулевата граница в развитите страни и доходността на облигациите, разпределението в златни ETF-и нараства. Миналият месец беше съобщено, че през май златните ETF-и регистрираха притока на злато на обща стойност 33.7 милиарда долара, най-големият приток от 2016-та година насам (24 милиарда долара за цялата година). И това само за първите пет месеца на годината.

Канадска компания: Тонове злато лежат на границата между България ...

Някои от причините за този прилив на интерес включват всички обичайни заподозрени – от балонирането на балансите на централните банки, до икономическата несигурност и търговското напрежение.

Постоянният растеж на златото обаче по време на растящите фондови пазари и нарастващите пазари на облигации разкрива интерес към жълтия метал както в рискова, така и в безрискова среда. Имайте предвид, че тъй като повече капитал се влива в тези подкрепени със злато ETF-и, златните им запаси също задължително се увеличават, което ги кара да трябва да купуват повече злато на по-високи цени.

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *