HSBC може да се опита да привлече 14 млрд. долара на борсата

Най-голямата банка в Европа HSBC Holdings вероятно ще се опита да набере около 14 млрд. долара заради покритието на лошите кредити, засягащи печалбата, смятат от инвестиционната група CLSA Asia-Pacific Markets, оперираща в развиващите се пазари.Банката може да привлече средствата чрез продажба на акции или емитиране на права, казват анализатори от CLSA, цитирани от Bloomberg.HSBC, която дължи повече от три четвърти от печалбите си на развиващите се пазари, досега успяваше да избегне натиска за набавяне на средства, който принуди Royal Bank of Scotland и HBOS да потърсят закрила от фалит от правителството. Според анализатора Даниел Табуш банката ще трябва да си осигури повече провизии през 2009 г., защото 75% от кредитите, които е отпуснала, са в САЩ и Великобритания, където дълговото бреме става все по-непосилно за хората.CLSA напомни и за неуспеха на банката да продаде централата си в Лондон срещу очакваната печалба. Наред с това банката съобщи, че е предоставила кредити за 1 млрд. долара на клиенти, инвестирали във фондове на Бърнард Мадоф. Бившият шеф на Nasdaq беше обвинен за управляване на финансова пирамида от 50 млрд. долара.

Дейвид Хол, говорител на HSBC за Хонконг, отказа да даде коментар по повод на твърдението на инвестиционната група.

Миналия месец банката съкрати 500 работни места в Азия с мотива за влошаващите се икономически условия. Освен това HSBC освободи 1 100 служители в своето подразделение за банкови и пазарни операции през септември.

В отделно съобщение банката извести, че планира да съкрати около 10% от персонала си в Тайван до края на януари като резултат от интегрирането на местна банка и икономическото забавяне. Служителите на HSBC в Тайван са около 3 хил. души.

На 10-ти ноември банката съобщи, че печалбата за третото тримесечие се е покачила въпреки по-голямото от очакваното заделяне на 4,3 млрд. долара за покриване на лоши заеми в САЩ и въпреки „прогнозите за продължаващо влошаване на пазарната обстановка“.

От началото на 2006 г. банката е заделила повече от 42,6 млрд. долара за покритие на лоши кредити.

Investor.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *