Huawei има интерес да развива икономическата зона около Пловдив

Китайският технологичен гигант Huawei има интерес да се включи в технологичното обновление на „Тракия икономическа зона“, която обединява шестте индустриални зони около Пловдив. Набелязаните проекти са изграждането на интелигентна транспортна система, свързваща населените места и фабриките, подобряване на комуникацията между предприятията, включването им в система за споделяне на ресурси и енергийна ефективност, обособяването на центрове за данни. Това би привлякло още инвеститори в икономическата зона, в която за последните 15 години са вложени над 1 млрд. евро инвестиции чрез навлизането на повече от 100 чужди и още толкова български компании. „Сиенит холдинг“ и „КЦМ 2000“, развиват мегапроекта чрез специално създаден клъстер. Преди дни по време на българо-китайски бизнес форум в Пловдив „Сиенит холдинг“ и Huawei подписаха меморандум за сътрудничество, с който се полага нормативната рамка на договореното между тях бизнес партньорство.

Конкретните инвестиции – най-рано след година

На този етап от Huawei не планират да наемат производствена сграда или административен офис в икономическата зона около Пловдив и не са готови с разчет на инвестициите, които са склонни да направят в България, но имат намерение да заемат позиции на местния пазар. Един от най-големите им проекти, който предстои да се реализира през тази година, е подмяната на телекомуникационните системи на Globul по поръчка на новия собственик на GSM оператора Telenor. Пред „Капитал“ мениджърът ключови клиенти в Huawei Реймънд Цай посочи, че изпълнението на този проект ще даде нужните референции, от които ще зависят бъдещите бизнес активности на компанията в България. „Конкретните решения за инвестиции отнемат време, може би повече от година, и ще се вземат от офиса ни в Китай. Но е факт, че имаме все повече и повече колеги, които идват да работят тук, в България“, каза Цай, който наблегна върху това, че приоритетно компанията се е фокусирала върху възможностите, които предлага икономическата зона на Пловдив.

Присъствието на китайски компании в зоната спомага за привличането на още инвестиции от Изтока, смята инж. Пламен Панчев, председател на Съвета на директорите на „Сиенит холдинг“. Той припомни, че и преди в Пловдив са идвали китайски бизнесмени, които са декларирали интерес за стартиране на бизнес, но не се е стигало до реални инвестиции. „Този път разговорите с Huawei бяха много конкретни, а не по принцип“, каза Панчев и даде за пример със стартирали преговори за изнасяне на производство от Германия в България. „Става дума за устройство, което подобрява топлоефективността и икономисва топлоенергия. Тази иновация в момента се произвежда в Германия, но ако се произвежда в България, себестойността й ще е по-ниска. Има интерес от конкретен китайски инвеститор да поеме този проект“, посочи Панчев.

Реиндустриализацията става модерна

От „Сиенит холдинг“ отчитат подобрение в менажирането на „Тракия икономическа зона“ през последната година. „Всички обекти, които са построени, са пълни. Няма инвеститор, който да е напуснал зоната“, посочи инж. Пламен Панчев. Той допълни, че много от дружествата, разположили фабриките си в района, разширяват производството си и даде за пример лидера в производството на технологии за енергетично и автоматизирано оборудване ABB, който построи втори завод в зоната, Liebherr – за хладилна техника, козметичната Biofresh, Magna и други. Имало и датски инвеститор, който започва производството на лодки в Пловдив, каза Панчев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *