Huawei насочва инвестиции в Русия след санкциите на САЩ

Докато американските компании се борят с потенциални загуби от санкциите на САЩ срещу китайския телекомуникационен гигант Huawei, друга развиваща се световна сила може да се възползва от ситуацията.

Някои политици искат Huawei да умре, но ние нямаме лоши чувства към САЩ, заяви Рен Женгфей
(снимка: Huawei)

„След като САЩ ни включиха в черния списък, прехвърлихме нашите инвестиции към Русия”, заяви основателят на Huawei Рен Женгфей, цитиран от South China Morning Post, по време на посещение във водещи китайски университети. Освен това компанията разширява руския си изследователски екип и увеличила заплатите на учените, информира technews.bg.

Huawei ще трябва да „остане на пътя на самоусъвършенстването и да се отвори”, за да оцелее, каза още Рен Женгфей. „Ако искате да сте наистина силни, трябва да се учите от всички, включително от враговете си”, заяви основателят на компанията.

Huawei Logo Intro animation - YouTube

Освен че инвестира повече в други страни, Huawei насочва своя фокус към облачния бизнес, съобщи през уикенда Файненшъл Таймс. Компанията все още има достъп до американски чипове, използвани в облачните решения, и затова поставя този свой бизнес наравно със смартфоните и телекомуникационното оборудване.

Базираната в Шенжен компания се превърна в пионка в търговската война между САЩ и Китай и е изправена пред ситуация на живот или смърт с последния ход на Вашингтон за затягане на достъпа на Huawei до американски технологии за чипове.

Шефът на Huawei: Не шпионираме за Китай. Ако го поискат, ще се съдим - Money.bg

На среща в източнокитайския град Кингдао през уикенда шефът на подразделението за потребителски бизнес Ричард Ю каза, че компанията „се опитва да намери начин да се справи със забраната на САЩ за чипове”.

Същевременно чипмейкъри, засегнати от санкциите, продължават да лобират пред администрацията на Доналд Тръмп за разхлабване на ограниченията. Американската Qualcomm, която счита Huawei за свой основен клиент, се опитва да получи одобрение за възобновяване на продажбите, а тайванската MediaTek кандидатства пред правителството на САЩ за лиценз, който ще ѝ позволи да продължи доставката на чипове за китайската компания.

Huawei работи върху виртуален асистент - Economy.bg
 И докато Рен Женгфей казва, че „някои американски политици искат Huawei да умре”, той повтори, че компанията няма лоши чувства към САЩ. „Независимо от всичко, ние никога няма да намразим Съединените щати. Това е само импулс на някои политици и не представлява американските компании, американските училища и американското общество”, каза мениджърът по повод санкциите.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *