IBM вижда големи възможности в управлението на водни ресурси

IBM напредва в предоставянето на технологични услуги при управлението на водни ресурси – пазар на стойност 10 млрд. долара, който компанията очаква да нарасне бързо.
„За мен това е област, която наистина ще се развие бързо през следващите три до пет години”, казва пред Ройтерс Шарън Нунес, която е директор на инициативата на IBM Big Green Innovations. Инициативата е част от стратегия на компанията, която има за цел да приложи информационните технологии за ефективно управление на електрически мрежи, транспортни системи и друга инфраструктура.
„Всъшност разглеждаме три различни пазара – индустриалния сектор, например производители на храни и напитки, местни и общински власти, ВиК сектора”, казва Нунес.
Компанията търси бизнес възможности във водния сектор, управлението на въглерод, соларните технологии и при обезсоляването на морска вода. Водят се преговори с много компании за храни и напитки, както и с ВиК дружества, но подробности не се предоставят.
Правителствените стимули във водния сектор в Китай и САЩ, които се изчисляват на между 10 и 15 млрд. долара, ще помогнат да се създаде пазар за управление на водните ресурси, допълва Нунес.
Правителства, инвеститори и защитници на човешките права са единодушни в мнението си, че управлението на запасите от прясна вода ще бъде от ключово значение през следващото десетилетие.
От IBM са изчислили, че загубите на вода формират около 60% от доставената в мрежите вода, което струва на ВиК компаниите по света 14 млрд. долара годишно.
Управлението на водните ресурси включва мониторинг на реки, водни резервоари и тръби, както и системи за управление на ВиК инфраструктурата.
Технологичната компании, чиито продукти варират от сървъри и софтуер до консултантски услуги, в момента има договор за изграждането на мрежа за наблюдение и прогнозиране на река Хъдсън в Ню Йорк. Работи също съвместно с учени за мониторинга на нивата на замърсяване в залива Голуей в Ирландия.

Системите на компанията за управление и контрол на наводненията вече привличат много внимание от страните в Азия, изложени на риск от наводнения, казва още Нунес.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *