IBM планира нова криптовалута на базата на биткойна

International Business Machines Corp (IBM) обмисля използването на основната технология, стояща зад биткойна – т.нар. блокверига (blockchain), за да създаде алтернативна дигитална валута, посочи пред Ройтерс запознат с въпроса източник.

Целта е да се даде възможност на хората да прехвърлят пари или да правят плащания незабавно чрез използването на тази технология, без участието на банкова или клирингова институция, посочи неназованият източник. По думите му основната полза от подобно нещо е спестяването на разходи по сделката.

Блокверигата се разглежда като основната технологична иновация, която биткойнът даде на света. Тя представлява публично споделена счетоводна книга, на която разчита цялата биткойн мрежа. Всички потвърдени трансакции се включват в блокверигата и така биткойн портфейлите могат да бъдат проверявани за техните реални баланси и дали изхарчените биткойни са собственост на потребителя, който оперира с тях. Интегритетът и хронологичният ред на блокверигата се гарантират с помощта на криптографията.

Вместо да се съхранява на отделен сървър и да се контролира от физическо лице, фирма или банка, блокверигата е отворена и достъпна за всички пазарни участници в мрежата на криптовалутата.

Според източника плановете на IBM за разработване на нова парична система се базират на същата идея.

IBM е една от редицата технологични компании, които искат да разширят използването на блокверигата отвъд биткойна. Цифровата валута се появи на пазара за първи път в началото на 2009 г. и за сравнително краткото си съществуване набра огромна популярност, която в определен период покачи цената си над 1 200 долара за брой. В момента един биткойн се разменя средно за малко над 291 долара.

Освен на частния сектор, технологията зад биткойна изглежда привлича вниманието и на много публични институции. През миналата година Английската централната банка посочи в доклад , че технологията, стояща зад най-популярната цифрова валута, „може да има трайни последици и потенциал да преструктурира финансовия сектор „.

„Тази система е истинска технологична иновация“, отбелязаха централните банкери в изследване, описващо положителните и отрицателните аспекти на криптовалутите.

Според банката тъй като по-голямата част от финансовите активи, като акции или облигации, вече съществуват под формата единствено на цифрови записи, прилаганата в биткойна технология би могла да промени изцяло финансовата система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *