Има глад за кадри с техническо образование

Необходима е държавна политика за подкрепа на професионалното образование в България. Има изключителен глад за кадри със средно и висше техническо образование, каза в интервю за Дарик радио членът на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България и директор на „Торготерм“ Бойко Недялков.

 

Той препоръча да се увеличи приемът в техническите специалности, но анкета преди време сред кюстендилските гимназисти е показала, че тези специалности не са желани. „Те искат усилия, като учене. Възприемат се като непрестижни, а е тъкмо обратното. IT секторът участва навсякъде в управлението на техниката, в проектирането, софтуер – ок, но без хардуер не става“, коментира инж. Недялков.

Той дава пример с ръководеното от него „Торготерм“, което има нуждата от кадри със средно техническо образование, от заварчици на ламарина, например.

Бойко Недялков критикува и държавната политика за висшето техническо образование: „Имаме безкрайно много ВУЗ-ове в страната, но техническите университети не разполагат с актуално оборудване, машини, като един лазер за рязане на елементи от нашите във фирмата, за да подготвят студентите. Няма достатъчно, технически грамотни преподаватели. Трябва държавна политика за подготовка на кадри, за даване на стипендии.“

Членът на УС на АИКБ и директор на „Торготерм“ допълни, че е необходима цялостна концепция за техническото образование в България, информира infostock.bg.

„Икономика без производство няма. Производителността на труда ни е много по- ниска от европейски държави в Западна Европа. Намалява компетентността на всички служители и се конкурираме по глупост“, каза в заключение Бойко Недялков пред Дарик радио в Кюстендил.

 

 

financebg.com

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *