In Memoriam: Напусна ни проф. д.ф.н. Кръстьо Петков

Днес, на 23.12.2016 г. почина председателят на Съюза на икономистите в България проф. д.ф.н. Кръстьо Петков, който бе  сполетян през последните години от неизлечима  болест.

Кръстьо Петков Петков е български учен и политик, председател на Обединения блок на труда, който основава през 1997 година. Бивш председател на КНСБ (1990-1997).
Той бе и народен представител от парламентарната група на Коалиция за България в 39-то Народно събрание.
Професор Петков е роден на 18 ноември 1943 година в село Княз Александрово (днес град Димово). Завършва Техникума по хидромелиорации в град Павликени, а през 1968 година се дипломира със специалност „Политическа икономия“ във Висшия икономически институт „Карл Маркс“ – София (УНСС).
През 1986 година защитава докторска дисертация по проблема за трудовите отношения и е избран за професор по социология в Софийския университет  „Св. Климент Охридски“.
Специализира социология, социология на труда, икономика и социална политика в Академията на науките в Новосибирск, в Международния институт по труда в Женева, в Университета по икономика и политически науки в Англия.
Участвал е в университетски програми и семинари в САЩ, в университетите в Мичиган, Бъркли, Дюк и др.
От 2012 година проф. Кръстьо Петков бе председател на Съюза на икономистите в България. През тези четири години той работи усилено за да превърне СИБ в една от малкото структури, която се опитва да поддържа баланса между различните теоретико-приложни направления – както онези, които са апробирани успешно в историята за преодоляване на временни катаклизми и циклични кризи, така и новите работещи модели на ускорено (догонващо или изпреварващо) икономическо и социално развитие, които се прилагат в отделни региони на света. В този период се проведоха редица събития на СИБ с участието на учени, лектори и общественици от Европа и света с личния принос на проф. Кр. Петков.

Като председател на СИБ той е и един от основателите на ежегоден Национален конкурс за млади икномисти – „Гласът на младите за силна икономика“,   привличайки интереса на младите хора в страната към възможностите за развитие на предприемаческата инициатива и творческите идеи за започване на собствен бизнес, както и да провокира иновативното мислене.

На 22.12.2016 год. на заседание на УС на Федерацията на НТС му бе присъден почетния знак на Федерацията с признание за неговата работа и приносът му в развитието на Федерацията.

Като медиен партньор на Съюза на икономистите в България екипът на електронното списание Financebg.com също изказва своята почит и се прекланя пред живота и делото на приятеля, човека и учителя Кръстьо Петков!

Поклон, дълбок поклон  пред светлата памет на проф. д.ф.н. Кръстьо Петков!

 

Financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *