Intel представи нов процесор, който не се нуждае от вентилатори

Intel представи още подробности за своето ново поколение процесори, които ще обедини в гамата Core M. Основната новост при тях е, че те няма да се нуждаят от вентилатори, за да се охлаждат, съобщава онлайн изданието CNET.

Това ще позволи на производителите на компютри да направят по-тънки устройства, които ще са и по-леки. Процесорът, който ще се произвежда по 14-нанометрова технология, ще направи възможно създаването на интересни разработки. Той ще може да се използва дори в компютри с дебелина на корпуса около 9 мм, без това да пречи на неговата производителност. Компанията дори твърди, че Core M ще доведе до 30% по-малка консумация на енергия, но със същата производителност като сегашните чипове.

Премахването на вентилаторите е от огромно значение за Intel, като компанията работи по този въпрос от години. Това ще направи устройствата по-леки и компактни, което е от ключово значение при борбата със смартфоните и таблетите. Освен това тези процесори ще направят възможно създаването на пълнофункционални и компактни таблети с класически PC хардуер.

Intel вече има и готов примерен дизайн за тънък компютър. Той е с дебелина 7.2 мм и може да се използва с пълната версия на Windows, Mac OS X или Ubuntu. Core M ще бъде интерес и за Apple, твърди онлайн изданието AppleInsider, като компанията може да го използва в следващото поколение на лаптопите си през 2015 г.

Именно за тогава Intel планира да започне и по-масовото разпространение на Core M. Първите модели с новия процесор се очакват на пазара още до края на тази година, но те ще са рядкост, докато не започнат по-масовите доставки през първото полугодие на следващата година. Чрез този чип компанията се надява да завоюва по-добри позиции в мобилния сегмент, където продажбите на нейните процесори изостават значително на фона на ARM базираните разработки на Qualcomm например.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *