Kаква е средната заплата на мъжете и жените у нас ново

Много приятна за дамите тенденция се забелязва в последно време. Според проучване вече разликата във възнаграждението между двата пола намалява. Все пак все още има някаква разлика в него.Kаква е средната заплата на мъжете и жените у нас.

Резултат с изображение за пари заплат

Според статистиката през 2017 година средната месечна заплата на мъжете е около 1150 лева, а тази на жените 920 лева. Неравенството в средните заплати не означава непременно различие в заплащането между жените и мъжете, упражняващи една и съща професия и имащи еднакъв професионален опит.Kаква е средната заплата на мъжете и жените у нас. Неравенството в заплащането в сектор „Хуманно здравеопазване и социална работа“ жените,работещи на пълно работно време, печелят с 37 на сто по-малко от мъжете. Социалните работници са част от наетите в този сектор и също така са предимно жени. В икономическата дейност „Медико-социални грижи с настаняване и социална работа без настаняване“ средната заплата през четвъртото тримесечие на 2018 г. е около 65 на сто от средната за страната, информира blitz.bg.

Сектор „Строителство“, където средната месечна заплата за жените е с 10,6 на сто по-висока от тази на мъжете, но в този отрасъл наетите жени са под 15 на сто. Разлики има и в размера на пенсиите. Средният основен месечен размер на пенсиите за 2018 г. е 321,80 лв., като за мъжете стойността му е 396,72 лв., а за жените – 268,10 лв., или средният основен месечен размер на пенсиите на жените е със 128,62 лв. по-нисък от този на мъжете. За 2017 г. процентът на жените, живеещи с материални лишения, надвишава с 2,3 процентни пункта този на мъжете и с 1,1 процентни пункта средния за страната. Делът на жените над 65 и повече години, живеещи с материални лишения, е с 11,4 процентни пункта по-висок от този на мъжете в същата възрастова група.

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *