Kои са 10-те най-търсени професии в България

Квалифицираните работници вече са по-търсени в България дори от инженерите, лекарите и ИТ специалистите, сочат данните от Годишното проучване за недостига на таланти на ManpowerGroup България, обявено днес.

 

Квалифицираните работници тази година са на първо място в десетката най-търсени професии, следвани от инженерите, шофьорите и работещите в хотелиерството и ресторантьорството. За сравнение – през миналата година в топ 3 на търсените професии бяха инженерите, следвани от квалифицираните работници и мениджърите. ИТ специалистите също губят позиция като от 5-то място през миналата година, вече са на 10-то.

Общо 62% от работодателите в България изпитват затруднения да запълнят своите свободни работни места тази година, показва националното представително проучване, обхванало 621 компании. При това всеки четвърти заявява, че сега му е по-трудно, а според 6% ситуацията се е улеснила. През 2015 г. с подобни проблеми бяха 50% от компаниите, информира dnevnik.bg. 

 

Основните причини, посочвани от работодателите, за срещаните трудности при запълване на свободни позиции, на първо място е липсата на изискваните т.нар. твърди умения (например квалификации, свързани с определени задачи, ИТ умения, или езикови и математически умения). С този проблем са се сблъскали 32% от анкетираните. Около 30% от работодателите посочват като проблем липсата на кандидати, а 13% – липсата на изискваните т.нар. меки умения (професионализъм, ентусиазъм, междуличностни умения, гъвкавост/адаптивност). Липсата на опит у кандидатите се посочва като причина за недостига на кадри от 12% от работодателите. Едва 11% от наемащите, посочват разминаване между очакванията и възможностите за размера на възнаграждението. 

За справяне с трудностите при намирането на хора българските работодатели използват няколко стратегии. Най-голяма част – 50% – предоставят допълнително обучение и развитие на вече наетите. На второ място, работодателите посочват наемането на хора извън традиционния набор от характеристики – по-възрастни, или по-млади от обичайното, служители. Eдна трета от работодателите (33%), използват аутсорсинг на дейности, 30 процента предлагат по-високо възнаграждение на наетите, а 29% – предлагат допълнителни екстри. 22% казват, че променят съществуващите работни модели – например гъвкава, или дистанционна работа. Само 9% от анкетираните твърдят, че не следват никакви стратегии, а 2 процента заявяват, че не знаят, информират dnevnik.bg.

За да бъдат успешни, бизнес организациите трябва да обърнат по-голямо внимание на изготвянето и следването на стратегии за преодоляване и предотвратяване на недостига на таланти. От друга страна, кандидатите е добре да са готови да учат непрекъснато и да се развиват, така че да бъдат конкурентоспособни,“ коментира Надя Василева, управляващ директор на ManpowerGroup България.

Най-търсените професии за 2016 г. в България

 1. Квалифицирани работници
  Инженери
  Шофьори
  Работници в сферата на ресторантьорството и хотелиерството 
  Лекари и други здравни професионалисти
  Мениджъри (мениджмънт / корпоративни)
  Работници
  Оператори производство / оператори на машини
  Счетоводители и финансисти
  IT персонал

 

 

 

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *