Mаксимум година ще са ефективни ваксините срещу COVID-19

Ваксините, разработвани за COVID-19, няма да станат панацея за коронавируса и ще имат действие максимум една година. С такова предупреждение излезе ръководителят на работната група на правителството на Великобритания по ваксините Кейт Бингам.

Коронавирус: Великобритания сключи сделка за 60 млн. дози ...

„В настоящия момент се приема, че ваксините ще бъдат ефективни в рамките на една година,“ каза Бингам в интервю за „Файненшъл таймс“.

„Загрижена съм, че хората се надяват на универсално лекарство за болестта, но вероятно няма да има такова. Дори две дози от ваксината (втората за подобряване на ефективността на лечението) могат да работят за кратко време“, каза тя.

В тази връзка ръководителят на работната група не изключи, че „ще е необходима ежегодна ваксинация“, информира pariteni.bg.

„В момента се стремим да намалим поне рисковете от заболяването, да спасим животи“, добави тя.

istock
istock

Предположенията на Бингам, както посочва изданието, се основават на редица медицински проучвания, които показват, че при пациенти, претърпели коронавирус, нивото на антитела рязко намалява след няколко седмици, снижавайки развития имунитет.

Обединеното кралство подписа споразумение за доставка на 60 милиона дози коронавирусна ваксина, съвместно разработени от френската фармацевтична корпорация „Sanofi“ и британската компания GSK („GlaxoSmithKline“). Предполага се, че през лятото на 2021 г. вече ще бъдат ваксинирани здравните работници, социалните работници и британците с хронични заболявания.

Освен това правителството е установило „важни партньорства“ с водещи фармацевтични компании като „BioNTech“, „Pfizer“ и „Valneva“ за доставка на приблизително 90 милиона дози ваксини, заяви министърът на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия Алок Шарма.

istock
istock

Някои разработчици вече обявиха възможната цена на ваксините. Така американската компания за биотехнологии „Moderna“ възнамерява да определи цена за коронавирусната си ваксина от 50-60 долара за курс на ваксинация, което е около 25-30 долара за доза. В същото време американската „Pfizer“ и немската „BioNTtech“, които миналата седмица се договориха с правителството на САЩ за доставката на 100 милиона дози, оцениха ваксините си на $19,5 за доза, а британско-шведската „AstraZenec“ – на $3-4.

Коронавирус: надеждна ваксина няма да има? | Новини и анализи по ...

В понеделник „Moderna“ обяви прехода към третата фаза на клиничните изпитания на експериментална ваксина, в която ще участват около 30 000 доброволци.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *