Marks & Spencer затваря магазините си в България.

Британската верига за търговия на дребно Marks & Spencer (М & S) ще затвори магазините си в България и в още четири други държави в Източна Европа – Хърватия, Черна гора, Сърбия и Словения, като се планира процесът да започне през януари. Групата планира да закрие общо 12 магазина до май 2016, като дотогава това трябва да стане и с трите обекта в България, които продават само облекла и аксесоари. „Продължаваме да управляваме внимателно международния си бизнес и да предприемаме решителни действия. Това е необходимо, за да се гарантира, че портфолиото ни от магазини ще работи за успешното бъдеще на M & S“, съобщава говорителят на веригата пред британските медии. „В конкретния случай това означава закриване на шепа малки магазини на Балканите, което ще ни даде възможност да съсредоточим усилията си върху другите ни успешни бизнеси в Източна Европа“, коментира говорителят. В някои от медиите като причина се посочва и обстановката в региона покрай войната в Сирия, която притеснява мениджмънта. Заетите в магазините, които ще бъдат закрити, вече са уведомени за намеренията на ръководството.

В България

В официалното становище на компанията до българските си служители от Marks & Spencer посочват: „След много внимателно обмисляне взехме трудното решение да затворим нашите три магазина в България през май 2016 г., тъй като не можем да намерим начин да направим тези магазини търговски изгодни. Подобна стъпка не се предприема лесно и си даваме напълно сметка за последствията, които подобно решение ще доведе за нашите служители и клиенти в страната. Твърдо сме решени да работим заедно с нашите служители, за да им окажем нужната подкрепа в периода на консултации.“

Дружеството отваря първия си магазин за продажба на стоки с марката Marks & Spencer в България през 2006 г. До 2013 г. фирмата присъства в страната чрез своя франчайз партньор – гръцката Marinopoulos Group. След това брандът навлиза директно на българския пазар. През септември 2014 г. дружеството затваря един магазин и в момента оперира с три представителства в страната: в софийските The Mall и Paradise Centre и в „Бургас плаза“.

Приходите растат, загубата също

Според финансовия отчет на българското дружество „Маркс енд Спенсър България“ за 2014 г. то е регистрирало приходи от малко над 5 млн. лв., но е отчело загуба от над 1.7 млн. лв. За 2013 г. финансовите резултати са сходни: приходи от 4.96 млн. лв. и загуба от 1.1 млн. лв. Във финансовия отчет на дружеството за миналата година се посочва: „Марката ще продължи да разширява присъствието си на българския пазар, като предлага нови и качествени продукти на разумни цени.“ Въпреки че в отчета е посочено, че дружеството очаква подобрение на оперативните резултати през 2015 г., решението на М & S е да напусне недотам печелившите си пазари в региона, какъвто е и българският. Броят на служителите в България към 2014 г. е 35 души. Тъй като компанията няма служители на мениджърско ниво в страната, следва, че това са работещите и управителите на магазините на марката в София и Бургас. Продажбите на британската компания в България действително изглеждат незначителни на фона на групата, която има годишни приходи от над 10 млрд. паунда в глобален мащаб и печалба преди данъци и такси от 660 млн. паунда към края на финансовата 2014 г., която приключи през март.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *