Microsoft патентова виртуални клонинги на хора

Microsoft разработи и патентова технология, която ще позволи създаване на чатботове въз основа на информация за хората и техните биологични параметри. На теория системата може да имитира комуникация с всеки човек, дори мъртъв.

Виртуалните клонинги на хора скоро може да станат реалност
(снимка: CC0 Public Domain)

Новата технология може да подобри драстично съществуващите гласови чатботове, които взаимодействат с потребителите. За целта системата ще събира снимки на хора, записи на гласовете им, съобщения в социалните мрежи и имейли, съобщи Inputmag.

Всички тези данни ще бъдат обработвани с помощта на изкуствен интелект. Алгоритъмът ще може да имитира достоверно комуникационния стил на човек в социалните мрежи, както и да изгради речеви модели, които напълно го копират, информира technews.bg.

В частност, системата би могла да се използва и за създаване на гласови чатботове, които копират стила на комуникация на починали хора. По този начин на практика ще бъде създаден техен виртуален клонинг, способен да комуникира и дори да разговаря.

Microsoft October 2020 Patch Tuesday fixes 87 vulnerabilities | ZDNet

Microsoft пази целта на новата технология в тайна.  Ако тя се използва за създаване на клонинги на мъртви хора, тогава много страни ще трябва да преразгледат действащото законодателство в частта, която гарантира поверителност след смъртта.

Технологията обаче може да се използва и за създаване на виртуални клонинги на живи хора. В Южна Корея, например, героинята на популярното телевизионно предаване „Среща с теб” – Чанг Джи-Сун, чиято дъщеря Нион почина преди четири години, можеше да „види” детето си отново, след като програмисти създадоха дигитален модел на момичето, пренесоха го във виртуална реалност и пресъздадоха гласа му.

Microsoft reports $36.9 billion in Q2 2020 revenue: Azure up 62%, Surface up 6%, and LinkedIn up 24% | VentureBeat

По-късно бе създаден и макет на парка, в който майката и дъщерята често се разхождаха, а след това, като част от телевизионното предаване, Чанг Джи-Сун и Нион временно се „събраха”.

Във виртуалния свят майката и дъщерята се разхождаха, празнуваха рождения ден на Нион, а на раздяла момичето помоли майка си да не скърби повече за смъртта ѝ. По време на „срещата” специални ръкавици имитираха докосване с ръката на детето.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *