Microsoft създава квантов компютър

Microsoft работи активно по създаването на квантов компютър, според източници от висшето техническо училище в Цюрих, което е поканено да участва в амбициозния проект.

Квантовите компютри имат потенциал да преобразят всяка индустрия, тъй като могат да обработват огромни обеми данни само за секунди – анализът на подобни данни със сегашните технологии отнема несъизмеримо повече време.

Технологията на квантовите компютри се базира на кубити (квантови битове), които могат едновременно да съществуват в две състояния – 0 и 1, докато обикновените битове се намират само в едно от тях. В бъдеще тази технология ще повлияе на области като криптографията и свръхзащитените комуникации, в моделирането на климата и търсенето на тъмна материя.

Проектът за създаване на квантов компютър на Microsoft се оглавява от Тод Холмдал, който по-рано влизаше в ръководния екип на Kinect, HoloLens и Xbox. Той говори за квантовите изчисления като за ново направление в бизнеса, а не за теоретичен или изследователски проект, и вярва, че именно Microsoft ще стане пионер в тази област, внедрявайки технологията в своите облачни платформи.

Екипът на Тод Холмдал е част от наскоро създаденото подразделение Microsoft AI and Research Group и ще работи над хардуера и софтуера на квантовите компютри. Както при класическите високопроизводителни системи, квантовите изчисления се нуждаят не само от хардуер, но и от оптимизиран софтуер, коментира Матиас Тройер, професор от висшето техническо училище в Цюрих, информира technews.bg.

Microsoft вярва, че знанията, натрупани в нейното изследователско подразделение (Microsoft Research), са достигнали ниво, което позволява истински пробив в създаването на квантов компютър. 52-годишният Тод Холмад обещава, че квантовият компютър на Microsoft ще бъде готов, преди той да се пенсионира.

 

 

 

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *