Mitsui Sumitomo разработи застраховка за криптовалути

Японският застраховател Mitsui Sumitomo разработи нов застрахователен продукт за защита на криптовалутните активи от хакерски атаки. Обезщетението при застрахователен случай може да достигне $8,85 млн., собщава COINFOX.

 

Досега застрахователните компании не се решаваха да предложат подобни полици заради това, че криптовалутният сектор се оценява като прекалено рисков. Но ръстът на търсенето и интересът към криптовалутите убеди японския застраховател да разработи специална полица срещу киберзаплахи.

Застраховката представлява съвместна разработка с японската биткойн-борса bitFlyer.

Обезщетенията при настъпване на застрахователен случай се движат в границите 10 млн.-1 млрд. йени ($88,5 хил.- $8,85 млн.), пише изданието Nikkei.

Застраховката ще покрива щети и загуби, настъпили от хакерски атаки, несанкциониран достъп, други кибернападения, както и човешки фактор, включително и грешки на персонала. Продуктът е достъпен за компании, които работят с биткойни. Застраховката ще покрива също и разходи, понесени от застрахования при работа по международни съдебни дела.

Премията ще се изчислява на базата на борсовите доходи от комисиони и ще варира от няколко хиляди до няколко милиона йени.

Подобни продукти вече се продават в други страни, но за Япония този продукт е първият.

През 2014 г. биткойн-обществото претърпя сериозен удар, когато една от най-големите биткойн борси в света – токийската Mt. Gox, контролираща над 70% от всички транзакции, обяви фалит.

Венчърният фонд, принадлежащи на Mitsui Sumitomo, е един от инвесторите, вложили средства през август 2015 год. в борсата bitFlyer. Към момента обемът на ежемесечните сделки на най-голямата биткойн-борса в Япония bitFlyer превишава 100 млрд. йени ($885,1 млн).

Японските инвеститори демонстрират доверие на стартъпи, развиващи криптовалутни и блокчейн-технологии. По прогнози на изследователската фирма Seed Planning, обемът транзакции с биткойни на криптовалутните борси, които работят с японски йени, ще се увеличи 4 пъти към края на 2017 година.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *