Moody’s повиши перспективата пред топ рейтинга на Австрия

Международната агенция за присъждане на кредитен рейтинг Moody’s Investors Service ревизира в посока нагоре перспективата пред топ рейтинга на Австрия от негативна на стабилна. От компанията считат, че е малко вероятно страната да се наложи да оказва помощ на други държави от еврозоната или на местните банки, пише Bloomberg.

Moody’s потвърди рейтинга на Австрия от Ааа, въпреки че държавната „лоша банка“ за национализираната Hypo Alpe-Adria-Bank International AG (HAА) може да добави близо 19 млрд. евро към държавния дълг. Това може да се случи, ако „лошата банка“ не потърси незабавно рефинансиране, но пък разходите по закриването й ще бъдат по-малки от размера на активите й, уточняват от агенцията.

Moody’s свали перспективата пред кредитния рейтинг на Австрия на негативна преди две години. Причината тогава бе вероятността правителството да се притече на помощ на банковия сектор на страната. През 2012 г. Standard & Poor’s отне заветния топ рейтинг на Австрия от ААА и го понижи до АА+.

Разходите за закриването на Hypo Alpe, заедно с възраждащите се рискове в региона на Източна Европа, които носят австрийските кредитори, предизвикаха опасенията, че предстои промяна в кредитната оценка на страната. По-рано този месец експертите на Commerzbank AG и ING Groep NV предупредиха, че Moody’s може да намали рейтинга на Австрия. Миналата седмица Fitch потвърди рейтинга на страната от ААА със стабилна перспектива.

До известна степен инвеститорите успяха да пренебрегнат пониженията. Експертите изместиха фокуса си от оценките на рейтинговите компании към вътрешните анализи. След като Австрия изгуби своя топ рейтинг от Standard & Poor на 13 януари 2012 г., австрийските държавни облигации възвърнаха почти 14% от стойността си, показват данни на Bloomberg. Днес доходността по 10-годишните облигации на страната е около 1,928%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *