Moody`s потопи Франция

Това е втората рейтингова агенция, която намали първокласния рейтинг на френския дълг. През януари Standard & Poor’s направи същото, като базира решението си на нарастващото съотношение между дълга и брутния вътрешен продукт на страната.
От Moody`s посочват, че е налице „силна ангажираност на Франция за структурни реформи и бюджетна консолидация“, но обявените в началото на ноември мерки в помощ на предприятията не са достатъчно мащабни, за възстановяване на конкурентоспособността на икономиката.
Така втората по големина икономика в еврозоната е на крачка от това да загуби отличния си кредитен рейтинг. Това ще стане ако и третата голяма международна агенция, базираната във Франция Fitch понижи оценката си за френския дълг.
Новината от Moody`s не е неочаквана, тъй като агенцията постави в негативна перспектива оценката си още през февруари тази година.
“Експозициите на Франция към засегнатите от кризата страни от еврозоната, чрез нейните търговски връзки и банки, са несъразмерно големи, а и условните задължения за подпомагане на други членки на валутния съюз се покачват”, пише в съобщението на Moody’s.
Това поставя френският бюджет в несигурна перспектива и намалява способността на страната да устои на бъдещи сътресения в еврозоната. Поради тази причина агенцията запази негативната си перспектива за френския дълг.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *