Moody’s предупреждава за глобална рецесия

Съществува много голям риск от глобална рецесия през следващите 12-18 месеца и политиците този път може да не успеят да я предотвратят. Това заяви главният икономист на Moody’s Analytics Марк Занди, цитиран от CNBC.Moody’s предупреждава за глобална рецесия.

Резултат с изображение за Moody's

„Смятам, че рисковете от глобална рецесия са много големи. Дори и да нямаме рецесия през следващите 12-18 месеца смятам, че ще имаме много по-слаба икономика“, коментира Занди.

„Забавената икономическа активност в момента е съвкупност от много фактори. Ескалирането на тарифната война между САЩ и Китай, както и невъзможността на Великобритания да намери решение за Brexit и политиките на централните банки за продължаване на паричните стимули“, казва Занди.
„Правителствата на всяка цена трябва да увеличат разходите в подкрепа на икономиката, но според мен, много от големите икономики няма да тръгнат по този път“, посочи още Занди.

Междувременно Международният валутен фонд (МВФ) понижи прогнозите си за растежа на световната икономика през   2020 година.

В своя есенен доклад „Световни икономически перспективи“ МВФ вече прогнозира растеж на глобалната икономика от 3% през тази година, което е под заложената в юлския доклад прогноза за експанзия от 3.2% и доста под оценката за растеж с 3.5 на сто, направена в началото на годината. Това ще бъде най-слабият световен икономически растеж от световната финансова и икономическа криза през 2008 и 2009 година.

За 2020 година МВФ намали с 0.1 процентни пункта очакванията си за глобалния икономически растеж до 3.4% от 3.5% през юли, информира economynews.bg.

МВФ отбеляза, че преките чуждестранни инвестиции зад граница от страна на развитите икономики са стигнали до „виртуален застой“ през 2018 година, след като през по-ранните години те се увеличиха средно с над 3% от глобалния БВП годишно, или с над 1.8 трилиона долара.

Ръстът на световната търговия е достигнал едва 1% през първата половина на 2019 годината, в резултат на по-високите мита и на продължителната несигурност по отношение на търговските политики, както и на спада в автомобилната индустрия.

След като се увеличи с 3.6% през 2018 година, сега МВФ прогнозира, че обемът на световната търговия ще се увеличи само с 1.1% през тази година, което е с 1.4 пункта под прогнозата през юли и с 2.3 пункта под прогнозата от април.

Очаква се растежът на търговията да се възстанови до 3.2% през 2020 година, но рисковете остават „в посока надолу“, посочи МВФ, визирайки най-вече рисковете пред американската и китайската икономики, несигурността около Брекзит и слабостта в промишлеността в световен план.

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *