Moody’s: САЩ ще запазят рейтинга си

До вторник изтича крайният срок за приемане на закон, който да разреши на администрацията да емитира нов дълг, за да може да продължи да обслужва плащанията си. Дори ако сегашният таван на държавния дълг от 14,3 трилиона долара не бъде повишен, страната ще определят плащането на лихвата върху дълговете и по този начин ще избегне състоянието на „дефолт“, тоест невъзможност да бъдат обслужвани задълженията, пише „Ройтерс“.
Тази оценка беше посрещната като потвърждение на прогнозите на множество експерти, че липсата на напредък в преговорите за повишаване на горната граница на държавния дълг няма да окаже мигновено влияние върху кредитния рейтинг на САЩ. В средносрочна перспектива обаче този рейтинг може да бъде понижен, ако Белият дом и Конгресът не постигнат споразумение за държавния дълг и за съкращаване на огромния бюджетен дефицит, посочва АФП, цитирана от БТА.
Евентуалното намаляване на кредитния рейтинг на държавния дълг на САЩ ще предизвика шок във финансовата система. САЩ поддържат сегашния си рейтинг вече близо столетие, а това от своя страна позволява дълговите книжа да се търгуват при минимална лихва.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *