Morgan Stanley: Държавните фалити са неизбежни

Инвеститорите са изправени пред риска от неизбежни фалити на държави в недалечното бъдеще, като се има предвид нарастващата тежест за пенсионната система, причинена от застаряването на населението, и трудностите при осигуряване на повече данъчни приходи.
Това посочва в своя доклад Арнауд Марес, който е изпълнителен директор на Morgan Stanley в Лондон, и бивш служител на агенцията за кредитен рейтинг Moody’s.
Според него правителствата неминуемо ще причинят загуби на някои от своите кредитори, като същинският въпрос се крие не в това дали държавите ще фалират, а кои точно свои задължения ще прекратят да изплащат, пише Bloomberg.
Икономистът предупреждава, че дълговата криза е придобила световни мащаби и съвсем не е приключила.
Лихвените проценти по държавните ценни книжа (ДЦК) на периферните страни от еврозоната поеха нагоре през тази седмица след решението на Standard & Poor’s да намали кредитния рейтинг на Ирландия. То засили опасенията на инвеститорите, че правителствата на задлъжнелите страни няма да успеят да овладеят бюджетните си дефицити в условията на влошени перспективи пред световната икономика.
Според Марес държавният дълг като процент от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната е подвеждащ индикатор за здравето на икономиката, защото не показва наличните приходи на правителствата и всъщност гледа назад в миналото.
Той дава пример със САЩ, където държавният дълг е 53% от БВП, като съотношението е сред най-ниските сред развитите икономики в света. В същото време делът на държавния дълг от държавните приходи е 358%, като съотношението е едно от най-високите в света.
От друга страна Италия е една от страните с най-високо съотношение на дълг към БВП от 116 процента, но делът на дълга от приходите е далеч по-нисък в размер от 188%, се казва още в доклада на Morgan Stanley.
Арнауд Марес посочва, че вероятността от фалит на някоя от големите развити страни остава много малка, според анализа на Morgan Stanley. Това обаче може да се промени в случай на повторна рецесия, която ще намали още повече данъчните приходи на правителствата и ще увеличи рисковете за притежателите на ДЦК.
Притесненията на инвеститори, че САЩ може да изпадне отново в рецесия, се засилиха през последните седмици заради влошените икономически данни от страната, които подчертаха за пореден път лошото състояние на жилищния пазар и пазара на труда.
В резултат на това търсенето на американски и немски ДЦК се увеличи, а доходността им се понижи силно през тази седмица, отбелязвайки рекордно ниски нива при немските ДЦК.
В същото време лихвените проценти по гръцките ДКЦ скочиха с над 900 базисни пункта над тези по немските облигации със същия падеж. Рисковата им премия стигна до 932 базисни пункта днес, доближавайки се до рекордните 973 пункта, отбелязани на 7 май.
Междувременно рисковата премия по ирландските ДЦК нарасна до рекордните 347 базисни пункта, отразявайки доверието на финансовите пазари към способността на Ирландия да се справи с фискалните си затруднения.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *