Morgan Stanley: Централните банки ще борят инфлацията с ниски лихви през 2015 г.

Подгответе се за още една година на агресивна парична политика, тъй като Федералният резерв на САЩ (Фед) и други водещи световни централни банки използват ниските лихвени проценти и агресивните стимули, за да се преборят с ниската инфлация и анемичния растеж. За това предупреждават икономистите на американската инвестиционна банка Morgan Stanley, цитирани от MarketWatch.

Основната тема в следващите 12 месеца ще бъде ниската инфлация (т.нар. lowflation – бел. ред.), която се е превърнала в „широко разпространена, трайна и вредна“, коментира главният икономист на банката Йоаким Фелс по време на презентацията на Morgan Stanley относно перспективите пред глобалните пазари през 2015 г.

„Пазарите вече не вярват, че централните банки ще съумеят да придвижат инфлацията до целта в скоро време. Колкото повече време отнеме, толкова по-самосбъдващи ще „Ето защо централните банки имат силен интерес от това да повишат инфлацията. Смятаме, че те вече са започнали битката с ниската инфлация, но има още какво да се направи“, добавя банкерът.

От Morgan Stanley смятат, че догодина във фокуса на пазарите ще бъдат централните банки, като това са прогнозите за водещите финансови институции:

Фед. В САЩ Фед „ще бъде търпелив“ и ще се въздържа от повишаване на лихвените проценти, докато инфлацията все още е под целта на банката. Първото покачване на лихвите най-вероятно ще стане през януари 2016 г., смята Фелс, а не през втората половина на 2015 г., каквито са текущите нагласи на пазарите. От Morgan Stanley очакват инфлация в размер на 1,3% през 2015 г.

Английската централна банка. Първоначално Morgan Stanley очакваше, че Марк Карни ще повиши лихвените проценти през първото тримесечие на 2015 г. Сега банкерите предричат първа промяна на лихвите чак през четвъртото тримесечие на следващата година. Оценката за инфлацията във Великобритания е 1,4% през 2015 г.

Европейската централна банка. Според икономистите на Morgan Stanley вероятността Марио Драги да стартира количествени улеснения през 2015 г. е 50:50 спрямо 40:60 преди година. Освен това ЕЦБ най-вероятно ще започне да изкупува корпоративни облигации преди да навлезе в дебрите на покупките на държавни облигации.

Прогнозата на Morgan Stanley за инфлацията в еврозоната е 0,9 на сто – най-ниската сред развитите икономики.

Централната банка на Китай. След изненадващото понижение на лихвите през ноември Китай може да ореже още на няколко пъти ставките през 2015 г. Оценката за инфлацията догодина е 2%.

Централната банка на Индия. Поради по-бързото от очакваното забавяне на инфлацията в Индия от американската банка очакват повторно понижение на лихвите. Прогнозата на Morgan Stanley за инфлацията в Индия през 2015 г. е 6%.

Централната банка на Южна Корея. Morgan Stanley очаква, че финансовата институция ще намали лихвите още веднъж, за да ги остави без промяна до 2016 г. Що се касае до инфлацията – Morgan Stanley предрича ниво от 1,9 на сто.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *