Oрганизираните престъпни групи у нас са увеличили влиянието си в търговията с наркотици

Тези групи са добре организирани и финансирани и загнездени в българското общество, констатира Държавният департамент в доклада си за стратегията за контрол върху трафика на наркотиците през 2011 година.
Пратките, заловени от българските митници, са се увеличили леко през миналата година, но остават „исторически ниски“, отбелязва Департаментът. Черноморските пристанища все още се използват от трафикантите за пренасяне на кокаин от Южна Америка и на хероин от Турция и Иран за Европа. МВР се е отчело за януари-ноември със заловени 129 килограма хероин. Смята се, че операцията от 21 октомври, при която бяха иззети над 5 хиляди стръка канабис, е една от най-мащабните подобни операции в Европа. Държавният департамент държи да отбележи специално подкрепата на ГДБОП за разследване, довело до залавяне на 460 килограма кокаин във Франция и 290 в Гърция. България е въвела „един от най-добрите контролни механизми в Европа“ за бързо засичане на така наречените „дизайнерски наркотици“.
Корупцията остава сериозен проблем в полицията, митниците и сред съдиите и прокурорите. Комплицирани съдебни процедури и вратички в законите водят до прекомерни отлагания на дела, което затруднява ефективното преследване на организираната престъпност и случаите на корупция.
И препоръките на Държавния департамент към България са, че правителството трябва да засили законите за конфискация на имущество и борба с корупцията. Нужни са допълнителни реформи в полицията и съдебната власт. Работата на митническата агенция се нуждае от допълнително подобрение, за да може усилията срещу наркотиците да останат приоритет.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *