Olympus продава фотографския си бизнес след 84 години история

Olympus излиза от бизнеса с производство на фотоапарати, в който оперираше в продължение на 84 години, съобщава BBC.

Olympus и Canon зарегистрировали камеру и объектив - Photar.ru

Японската компания обяви, че въпреки всички положени усилия за развитие и съживяване на тази част от нейния портфейл, пазарът на фотоапарати се е свил драстично през последните години и вече просто не е печеливш, информира profit.bg.

От Olympus отчитат, че ключовият фактор за тази промяна е навлизането на смартфоните, които на практика обезмислят употребата на отделни устройства за снимане при непрофесионална употреба.

Прощай, эпоха: Olympus прекратит выпуск фотокамер

 

Компанията е на загуба през последните три години, което също е един от основните аргументи за раздялата с фотографския бизнес.

Olympus пуска на пазара първия си фотоапарат през 1936 г., като преди това компанията е произвеждала основно микроскопи.

Olympus излиза от бизнеса с камери - Money.bg

В следващите няколко десетилетия тя разширява сериозно пазарното си присъствие, като връхната точка е през 70-те години на миналия век.

По това време в телевизионните реклами на японските апарати участват известни фотографи, като Дейвид Бейли и лорд Личфийлд. Апаратите на Olympus се отличават с компактни размери, ниско тегло и качествена оптика.

Olympus будет выпускать эндоскопы

В края на XX век компанията е и сред пионерите в областта на дигиталната фотография. Японците обаче насочват усилията си в средния клас, разчитайки на хората, които искат нещо малко по-добро от т. нар. „сапунерки“, но в същото време не са склонни да отделят сериозна сума пари за професионален цифров огледално-рефлексен фотоапарат (DSLR).

Оказва се обаче, че точно този сегмент много бързо бива унищожен от смартфоните. В периода от 2010 до 2018 г. пазарът на фотоапарати се е свил с 84%, пише BBC.

Olympus обявява бонус промоция за OM-D E-M1 Mark II и за обективи ...

Сега Olympus търси начин за продажба на бизнеса си фотоапарати, за да може да използва част от него (например оптичните лещи Zuiko в други проекти).

Освен това японската компания продължава да бъде един от водещите производители на микроскопи в света, както и на друга научна и медицинска апаратура.

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *