OMV продаде бизнеса си във Великобритания

Международната компания OMV (ОМВ) обяви, че продава бизнеса си във Великобритания за над 1 млрд. долара, съобщава „Ройтерс“. Купувач е „Сикар Пойнт Енерджи“ (Siccar Point Energy), които започват да се занимават с търсенето на нефт в Северно море. Сделката трябва да стане факт до края на март следващата година.

 

Най-големият производител на нефтопродукти и дистрибутор на горива в Австрия се оттегля от пазара на Острова, след като години наред се бори със скъпите такси за проучване за нефтени находища в Северно море.

По предварителни данни OMV трябва да получи 750 млн. долара веднага и още 125 млн. при финализирането на сделката. Чистата печалба за компанията ще е около 386 млн. долара, с които ще се покрият част от загубите през 2016 г. „Сикар Пойнт Енерджи“ се задължава да заплати и 125 млн. за направените инвестиции през тази година.

Обявената сделка повлия много бързо на финансовите показатели на OMV. От компанията обявиха, че имат печалба за третото четиримесичие на 2016 г. в размер на 466 млн. долара. Въпреки това, сумата е с 16% по-малка спрямо същия период на миналата година.

Австрийският производител и дистрибутор на горива ще се насочи към проучвания за нефт в Норвежко море, както и в Сибир.

 

 

 

 

financebg.com

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *