OPEL вече е под шапката на PSA

След 90-годишно управление и мажоритарна собственост GM продаде европейската част от своя  бизнес на френския консорциум PSA, производител на марките Пежо и Ситроен. Въпреки своите дългогодишни традиции и натрупан опит в автомобилостроенето, Опел беше воденичен камък за Дженерал Мотърс. Причините за проблемите на Опел обаче далеч не бяха само в самата компания.

Основната причина за спадовете на Опел бяха именно в компанията-майка GM, защото висшият мениджмънт на американския гигант така и не успя да разбере европейската, по-специално германската, философия за правене на коли. GM дълги години наред налагаше ограничения и насоки за развитие, които не се припознаваха като точни и перспективни за Opel.

Това съвсем не е първият опит на американците да се „отървят“ от губещия бизнес на Опел. Е, този път успяха. От тази сделка обаче повече печели Опел, защото попада в компания на утвърден и авторитетен производител, който знае философията, потребностите и психологията на европейския пазар. Опел не може да бъде разглеждана само като финанси и бизнес.

Опел е икона в автомобилния свят, носител на много иновации и традиции, символ на надеждност и качество, достъпно за масовия и непретенциозен потребител. Преди време GM опита да продаде Опел на руската ВАЗ, но до сделка не стигна по не много ясни причини. Опел е голям работодател, както в Германия така и в Европейския Съюз и това налага сериозно внимание към вливането й в друга компания.

Интересен факт, станал публичен след потвърждаването на сделката за придобиване на Опел от страна на PSA е този, че френският консорциум намира купуването на Опел за крачка напред в своята стратегия за развитие. PSA обяви, че не възнамерява да съкращава служители, дори напротив, планира да наема още кадри в Опел. Сега комбинацията от Пежо, Ситроен, DS и Опел прави PSA втория по-големина производител на автомобили в Европа.

Кооперирането на френски и германски технологии ще създаде нови възможности за развитие на отделните брандове и определено ще предифинира тенденциите на автомобилния пазар на старият континент. От изявлението на изпълнитения директор на GM,  г-жа Мери Бара става ясно, че всички страни в сделката са доволни от постигнатото. От тук нататък предстои да видим как ще се развият процесите в Опел след вливането в PSA, и как ще реагират потребителите на новостите, които могат да се очакват.

 

Митко ДИНКОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *