Oracle надмина пазарните очаквания

Силен ръст в облачния бизнес помогна на софтуерния гигант Oracle да надмине очакванията на пазара през последното тримесечие.

Въпреки че печалбата за приключилото в края на ноември второ фискално тримесечие се свива с 2% до 2,5 млрд. долара, печалбата на акция остава на предишното ниво от 56 цента. Печалбата по стандарта Non-GAAP възлиза на 69 цента на акция. Приходите от продажби на групата се увеличават на годишна база с 3,5 на сто до близо 9,6 милиарда долара (7,7 млрд. евро), обяви Oracle след края на борсовата сесия в сряда. Wall Street очакваше печалба от 68 цента на акция при приходи от 9,51 млрд. долара.

В следборсовата сесия акциите на Oracle се изстреляха с 3,6 на сто.

Приходите от софтуера и облачния бизнес достигат 7,3 млрд. долара, докато продажбите от хардуер възлизат на 1,33 милиарда долара. Анализаторите очакваха приходите от облачните услуги и софтуера да възлизат на общо 7,31 милиарда долара, докато тези от хардуер да са до 1,25 млрд. долара, показват данни на StreetAccount.

„Аз гледам на това като на стъпка в правилната посока, като се имат предвид разочароващите данни, на които сме свидетели през последните няколко тримесечия. Всичко се свежда до облака, той впръсква гориво в двигателя“, казва Даниел Айвс от FBR Capital Markets пред CNBC.

„Основният въпрос е могат ли да продължат в тази насока, за да постигнат онзи вид растеж, който видяхме в големите компании като Cisco, HP, EMC“.

От компанията заявиха, че новите резервации за облачни услуги са нараснали с над 140% през тримесечието. Oracle очаква приходите от новите облачни абонаменти да надвишат 250 млн. долара през четвъртото тримесечие.

През миналия месец Oracle уреди седемгодишен съдебен спор за нарушаване на авторско право от страна на германската SAP и се съгласи да получи обезщетение в размер на 359 млн. долара. Споразумението слага край на конфликта, който възникна преди седем години между Oracle и SAP, най-големият доставчик на софтуер за бек-офис управление на бизнеса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *