OSRAM откри първия си завод в България.

OSRAM – немски технологичен гигант,  откри днес първи завод в България. По този повод на официалното откриване бе заявено, че към момента проекти на обща стойност от около 800 млн. лв. са входирани в Българска агенция за инвестиции и се подготвят да стартират.

Инвестицията на немската компания е за 50 млн. лева, и с нея се създават 900 работни места, стана ясно по време на събитието. “Виждаме позитивни сигнали и от редица други компании”, каза заместник-министър Александър Манолев. По думите му само от началото на годината са сертифицирани 23 проекта на обща стойност около 300 млн. лв., които предвиждат разкриването на 5000 работни места. „Сигурен съм, че с всичко, което сме започнали като действия – за намаляване на административната тежест, за развитието на индустриалните зони, за подобряването на връзката между обучението и пазара на труда и всичко останало, тези резултати ще продължат да бъдат надграждани”, подчерта зам.-министър Манолев. Той допълни, че е налице още една позитивна тенденция – повече компании да инвестират във високотехнологични проекти в България.

Инвестиционният проект включва изграждане на завод на компанията в България в близост до гр. Пловдив за производство на електронни баласти, драйвери и светодиодни модули. Българският завод е част от бизнес звеното „Дигитални системи“ на OSRAM GmbH, което отговаря за разработването, производството и продажбите на електронни компоненти за осветление. Основните продукти за осветителната индустрия, които ще се произвеждат в новия завод в Пловдив са: електронни баласти (Electronic Control Gears-ECG) за LED модули и драйвери и електронни баласти (Electronic Control Gears-ECG) за традиционното осветление. Произведените продукти ще се продават на OSRAM GmbH, която ще управлява дистрибуцията на продукцията до крайните клиенти в Европа.

*******

OSRAM GmbH, със седалище в гр.Мюнхен, е вторият по големина в света производител на светлинни тела (източници) с 110 годишна история. Портфолиото варира от високотехнологични приложения, базирани на полупроводникови технологии, като инфрачервено или лазерно осветление, до предлагане на интелигентни и свързани решения за осветление в сгради и градове. OSRAM GmbH е част от Групата на OSRAM Licht AG Германия един от двата водещи производителя на осветления в света.

 

Стефан ПРОНЧЕВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *