Outsorsing компаниите – шанс за хиляди млади специалисти в Пловдив

Аутсорсинг индустрията е вход за младите хора на пазара на труда, а оттам пътят за професионалното им развитие е отворен. Това каза в специално интервю за Дарик радио Георги Стоев от Индъстри Уоч, който смята, че Пловдив има потенциал да е втората най-развита и атрактивна дестинация в сектора след София.

В момента в аутсорсинг компаниите, които имат централи в града и региона, работят около 3 000 души, като потенциалът в близките години е работните места да се увеличат поне до 3 пъти, коментира Стоев. Според него това категорично е индустрията, в която най-бързо се разкриват работни места.

Разкриването на поне 10 хил. нови работни места в аутсорсинг сектора е една от целите на община Пловдив в следващите 5 години. Само през миналата година работа в тези компании са започнали над 500 млади специалисти.

Професионалната подготовка на младите хора, така че те да са конкурентоспособни на пазара на труда, е национално отговорна задача, а не проблем на местната власт, която прави всичко възможно да е посредник между университетите и бизнеса, коментира Георги Стоев. Той отчита обаче негативната тенденция, която се забелязва в България. Тя касае най-вече процентът на техническите специалисти, които веднага, след като завършат висшето си образование са конвертируеми на пазара на труда. За съжаление този процент спада все повече с всяка изминала година. За другите най-търсени специалисти в индустрията, тези от IT сектора, е сигурно, че ще трябва да минат години докато заплатите им достигнат нивата на тези от Западна Европа.

„Най-много се търсят специалисти, занимаващи се с високи технологии. В момента такива на пазара на труда доста липсват и се стремим да убедим университетите да се фокусират в запълването на тази ниша“, потвърди пред Дарик и кметът Иван Тотев.

5 са големите компании до момента, които са избрали Пловдив за разкриване на своите аутсорсинг центрове, като повечето от тях планират да увеличат с над 100% разкритите работни места, в сравнение с първоначално заетите служители от региона.

Създаването на работни места с висока добавена стойност за младите и талантливи висшисти е сред най-големите приоритети на местното управление, зави още Тотев. Инвестициите в сектора позволяват образованите и квалифицирани студенти да останат да работят в града.

Аутсорсинг индустрията е от малкото индустрии, които бележат изключително бърз растеж в България. Впечатлява фактът, че за последните 4 години приходите от аутсорсинг в България са се увеличили с 60%, а броят на заетите в аутсорсинг компании у нас към момента е над 22 000.

След столицата Пловдив се нарежда на второ място, като предпочитана дестинация за инвестиции в сектора, коментира и заместник-кметът Стефан Стоянов. Той прогнозира заетостта в IT сектора да нарасне до 2 пъти в близките няколко години, а кадровият потенциал за работа в IT и аутсорсинг индустрията да достигне до 17 хил. души.

Градът има потенциал да се превърне в най-атрактивния аутсорсинг център и заради предвидимия пазар на имотите, на който не се очакват резки промени през следващите 10 години, а в същото време продължава строителството на луксозни офис сгради, отбелязват и от Българската Аутсорсинг Асоциация. „Съчетанието на много университети и достъпните наеми на офис площи, които са с 30% по-ниски от тези в столицата, ни дава сериозно предимство и шанс за бърз напредък в този бранш“, обясни Тотев. Той също потвърди, че централен фокус в сегашното управление трябва да бъде и е превръщането на Пловдив в център на аутсорсинг индустрията. Кметът е категоричен, че развиването на този сектор драстично ще намали младежката безработица в града и региона, защото инвеститорите наемат млади и образовани хора, които може и да нямат още професионален опит.

От министерството на регионалното развитие призовават компаниите в сектора да се възползват и от възможностите, които дава Фондът за иновации, от стимулите, предвидени за разкриване на работни места и Закона за насърчаване на инвестициите. Със средства от бюджета при разкриване на определен брой работни места, може да се възстановяват осигуровки и средства за обучение на работници и служители, да се изгражда инфраструктура.

Изключително бързата интернет връзка, която е една от най-добрите в целия Европейски съюз, също е сред предимствата, които правят голямо впечатление на чуждестранните инвеститори, особено на тези, които са заети в IT сектора и искат да поставят у нас своите звена, е мнението на зам.-министъра на икономиката Красин Димитров.

Представители на аутсорсинг компаниите в Пловдив, отбелязват, че проблем все още представлява липсата на редовни и удобни полети, но отчитат, че централите им все пак са само на час път от летище София.

Пловдив и регионът имат голям потенциал за икономическо развитие и градът може да се превърне и в индустриална столица на България, смята изпълнителният директор на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) Георги Руйчев. По последни данни работещите в промишлеността в града и областта са над 70 000 души, което е повече от София и повече от Варна и Бургас взети заедно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *