Panasonic купи близо 13-процентов дял в Gorenje

Словенският производител на домакински уреди Gorenje съобщи днес, че японската корпорация Panasonic е придобила 12.7293% от акциите му с право на глас.

Panasonic Corporation е купила 2320 186 акции на Gorenje на 11 октомври, съобщи днес словенското дружество в прессъобщение до борсата в Любляна.

Стойността на транзакцията не е оповестена, но в по-раншно съобщение от компанията сочеха, че са осъществили успешно увеличение на капитала, на стойност 9.68 милиона евро, като са емитирали 2320186 акции.

След увеличението на капитала делът на акциите, с право на глас на акционера Kapitalska Druzba пада до 19.3921% от 22.2207%. В същото време делът на друга регистрирана в Словения компания, която бе сред основните акционери NFD 1, намалява до 4.4483% от 5.0972%.

Намерението на японците да купят дял в Gorenje датира още от лятото, когато двете дружества обявиха стратегически съюз.

Panasonic се изтегля от губещия за нея бизнес с потребителската електроника и иска да се утвърди като №1 при домакинските уреди, което я изправя срещу конкуренти като Whirlpool Corp и Electrolux. Интересът към Gorenje е породен от силните позиции на словенците на пазарите в Източна Европа и Русия, които са от стратегически интерес за Panasonic.

Gorenje произвежда енерго-ефективно оборудване под няколко марки, компанията изнася за 90 страни продукцията си, като на външните пазари реализира 95% от продажбите си.

Gorenje, е вторият най-голям износител на Словения и има пазарен дял от 4% при домакинското оборудване в Европа.

Gorenje съобщиха през юли, когато бе подписан стратегическият договор с японците, че се надяват партньорството с Panasonic да увеличи годишните им продажби с по 80 милиона евро до 2018. За миналата година компанията имаше приходи от 1.26 милиарда евро.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *